IKEA dabai draudzīgā ideja: nepērc mēbeles, bet īrē! (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Mēbeļu un mājlietu uzņēmums IKEA Šveicē plāno izmēģināt jaunu, dabai draudzīgu ideju: tā vietā, lai iegādātos mēbeles, pircēji var tās nomāt un pēc lietošanas atdot kompānijai, vēsta raidorganizācija BBC.

"Mēs ar partneriem kopīgi strādāsim, lai mēbeles varētu noīrēt," laikrakstam "Financial Times" pastāstīja uzņēmuma "Inter Ikea" izpilddirektors Torbjērns Lūfs. "Kad nomas periods noslēdzies, pircējs tās atdod atpakaļ un pēc tam mēbeles varēs īrēt kāds cits."

"Tā vietā, lai mēbeles izmestu, mēs varētu tās atsvaidzināt un pārdot, pagarinot produkta dzīves ciklu," viņš atklāj.

Iznomāšanai sākotnēji varētu piedāvāt tādas preču grupas kā biroja galdi un krēsli, kā arī virtuves iekārtas, galvenokārt šo pakalpojumu piedāvājot birojiem.

"Es varu mainīt, adaptēt un modernizēt savu virtuvi, izmantojot "abonēšanas" modeli, - no pircēja skatupunkta tā ir interesanta ideja," sacīja Lūfs.

IKEA iekaroja tirgu ar relatīvi lētām, viegli saliekamām un modernām mēbelēm. Taču tieši šo īpašību dēļ daudzi pircēji gatavi vieglu roku izmest mēbeles, kad tās apnikušas. 

Uzņēmums jau piekopj vairākas dabai draudzīgas iniciatīvas, piemēram, pieņem nolietotās gultas un dīvānus, ko pircēji grib izmest, un ziedo mantas labdarībai, tādā veidā samazinot saražoto atkritumu apjomu.

IKEA preses pārstāvis norādījis, ka uzņēmums vēlas panākt pircēju aktīvu iesaistīšanos "apļveida ekonomikā" - vairākkārt izmantot preces, paildzinot to mūžu un samazinot patērēto resursu un saražoto atkritumu daudzumu.

"Dažos tirgos - piemēram, Šveicē - pētām un testējam potenciālos risinājumus. Sākts pilotprojekts, kas saistīts ar mēbeļu izīrēšanu, taču vēl par agru runāt par to, kā tas galu galā varētu izskatīties," uzsver kompānijas pārstāvis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu