Zakerbergs "Facebook" dibināšanas 15. gadadienā kritiķiem velta izaicinošu ierakstu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Stephen Lam / REUTERS

Pirmdien sociālais tīkls “Facebook” svinēja savu 15. pastāvēšanas gadadienu. Sociālā tīkla dibinātājs Marks Zakerbergs pārmeta sabiedrībai, ka “tā pārāk kritiski izturas pret sociālo tīklu”, un kritizēja apgalvojumus, ka “Facebook” ir kaitīgs sabiedrības un demokrātijas vērtībām, vēsta “Business Insider”.

1000 vārdus garajā ierakstā Zakerberga tonis vērtēts kā izaicinošs, un tajā viņš aizstāvējis interneta un sociālo tīklu ietekmi uz sabiedrību. Viņš norādījis, ka “nākamajos 15 gados daudz kas būs atkarīgs no cilvēkiem, kuri izmantos savas iespējas, lai pārveidotu sabiedrību, kas radīs pozitīvas nākamās desmitgades”.

Šāds paziņojums publicēts pēc diviem smagiem gadiem, ko pārcietis sociālais tīkls, – sākot ar lietotāju datu ļaunprātīgu nodošanu trešajām personām, beidzot ar ļaušanu Krievijas specdienestiem izplatīt propagandu un dezinformāciju.

Sociālais tīkls pašlaik tiek pastāvīgi pārbaudīts – vai tas ļaunprātīgi neizmanto monopolstāvokli, neļauj izplatīties populismam, kā arī politiskai dezinformācijai.

“Pēdējo gadu laikā galvenās diskusijas bijušas par to, kādas ētiskās un sociālās normas pārkāpj tīkli – gan attiecībā pret vārda brīvību un drošību, gan dažādus privātuma principus visā pasaulē. Mēs vienmēr esam bijuši vienoti, ļāvuši cilvēkiem dalīties ar viedokļu dažādību, nodrošinot viedokļu daudzveidību pirms dažādiem demokrātiskiem procesiem,” sacīja Zakerbergs.

Zakerbergs centās atspēkot kritiku, norādot, ka “kritiķi fokusējas tikai uz negatīvo un baidās pielāgoties jaunām pārmaiņām”.

“Cilvēku veidoti tīkli aizstāj tradicionālās hierarhijas un pārveido dažādas mūsu sabiedrības institūcijas. Sākot jau ar valdībām un biznesu, beidzot ar sabiedrību. Ir jaunas tendences, kas liecina, ka cilvēki baidās no pārmaiņām, tādēļ uzsver tikai negatīvo, tieši tāpēc arī mūs apsūdz sabiedrības un demokrātijas vērtību graušanā,” rakstīja Zakerbergs.

“Ar laiku pārmaiņas sociālajā vidē radīs to, ka parastajiem cilvēkiem būs vairāk varas, un ar laiku sabiedrība būs arvien atvērtāka. Mēs joprojām esam šīs transformācijas ceļa sākumā.”

Tomēr arī šis Zakerberga ieraksts ir izpelnījies kritiku. Viņam tiek pārmests, ka savā ierakstā Zakerbergs cildina viedokļu dažādību un atvērtību, tajā pašā laikā viņš faktiski vienpersoniski var izlemt, kādā virzienā attīstīt sociālo tīklu.

“The Guardian” žurnālists Alekss Herns norādīja, ka “savā ierakstā Zakerbergs “sapludināja” gan “Facebook”, gan pārējo internetu. Viņš faktiski uzskata, ka tas ir viens un tas pats, tieši tāpēc viņš ļoti personiski uztver kritiku, kas pat nav veltīta “Facebook””.

Herns norāda, ka Zakerbergs acīmredzami atsakās izprast, ka galvenā kritika par lietotāju datu nodošanu trešajām personām, kā arī dezinformācijas izplatīšana ir galvenokārt “Facebook” problēma un tikai pēc tam – pārējā interneta problēma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu