Neparastā tiesas procesā cenšas izprast kriptovalūtas dibinātāja "kapā paņemto noslēpumu" (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Neparasts tiesas process sācies Kanādā. Tās lielāko kriptovalūtu “Quadriga” vairs nav iespējams samainīt pret “tradicionālo valūtu”, jo vienīgais, kurš zināja par valūtas rezervju atrašanās vietu, ir decembrī mirušais kriptovalūtas dibinātājs. Tieši tāpēc pašlaik vairāk nekā 120 miljonus eiro liela summa faktiski ir ir pazudusi, bet kompānija izmisīgi cenšas to atrast, lai atdotu parādus klientiem, vēsta BBC.

Kriptovalūtas uzraugošais uzņēmums “Quadriga” iesniedzis prasību atbildīgajās institūcijās norādot, ka pazudušas kriptovalūtas monētas vairāk nekā 180 miljonu Kanādas dolāru (120 miljonu eiro) vērtībā. Kompānija uzsver, ka kopš kriptovalūtas dibinātāja Džeralda Kotena pēkšņās nāves decembrī nav iespējams piekļūt digitālās valūtas rezervēm.

30 gadus vecais Kotens vienpersoniski vadīja Kanādas lielākās digitālās valūtas darījumus. Tiesas dokumentos Kotena atraitne Dženifera Robertsone norādījusi, ka dators, ar kuru biznesmenis vadīja savu biznesu, ir aizsargāts ar vairāku pakāpju aizsardzību, tādēļ tam nav iespējams piekļūt.

“Neraugoties uz ilgstošiem meklējumiem, man joprojām nav izdevies rast iespēju, kā atbloķēt Džeralda datoru,” liecinājusi Robertsone. Kotena datora atbloķēšanai ir noalgoti arī vairāki hakeri, tomēr arī viņiem nav izdevies piekļūt nelaiķa datiem. Tieši no šī datora ir iespējams piekļūt kriptovalūtas rezervēm.

Kompānija nolīgusi izmeklētāju, kuram jācenšas gūt informāciju par to, vai izdosies saņemt pieeju kriptovalūtas rezervēm, tomēr pašlaik “ir izdevies atgūt niecīgu daļu no rezervēm, pateicoties informācijai Kotena telefonā”.

Tāpat notiek izmeklēšana saistībā par to, vai kāda daļa no kriptovalūtas nav nonākusi ārējos finanšu tīklos. Tiek norādīts, ka pašlaik “Quadriga” pakalpojumus izmantojuši aptuveni 115 tūkstoši klientu, kuri savu naudu apmainījuši pret digitālo valūtu. Tomēr tagad kompānija klientiem ir parādā vairāk nekā 160 miljonus eiro lielu summu.

Tiesas dokumentos teikts, ka “lielākā daļa no kriptovalūtas glabāta tā saucamajos aukstajos makos jeb vietās, kas nav pieslēgtas globālajam tīmeklim, tādējādi kriptovalūtu padarot nepieejamu hakeriem un zagļiem”.

Kompānija “Quadriga” norāda, ka šajā gadījumā lielākā problēma ir tā, ka nelaiķis Kotens vienīgais zinājis, kur glabājas kriptovalūtas rezerves.

“Quadriga” finansiālās problēmas sākās pērn janvārī, kad Kanādas banka CIBC iesaldēja 22 miljonus vērtos aktīvus, jo nebija iespējams noteikt, kas ir finanšu līdzekļu patiesie īpašnieki. Tajā laikā daudzi klienti sāka mainīt kriptovalūtu atpakaļ pret “cieto valūtu”, lai nezaudētu savus līdzekļus.

Tomēr problēmas saasinājās pēc Kotena nāves. Viņš pēkšņi mira decembrī no Krona slimības izraisītām komplikācijām. Ar šo slimību viņš saslimis ceļojuma laikā uz Indiju, teikts tiesas dokumentos.

Pagājušajā nedēļā publicētajā dokumentā “Quadriga” pārstāvji uzsvēra, ka aktīvi strādā pie tā, lai atrastu “auksto maku” un piekļūtu kriptovalūtas rezrervēm, tādējādi spējot atdot klientiem naudu.

“Quadriga” nav pirmā kriptovalūtas kompānija, kurai problēmas radušās drošības apsvērumu dēļ. Pēdējo gadu laikā hakeriem izdevies nozagt kriptovalūtu vairāku simtu miljonu dolāru vērtībā.

Tomēr šajā gadījumā, lai aizsargātu valūtu, tās dibinātājs faktiski “paņēmis sev līdzi kapā noslēpumu, kur glabājas valūtas rezerves”.

Ceturtdien kompānijai jāstājas tiesas priekšā, kur notiks pirmā noklausīšanās saistībā par visiem lietas apstākļiem.

Pēdējo gadu laikā kripovalūtas piedzīvojušas lielu popularitātes pieaugumu – to cenas bijušas ļoti augstā līmenī, taču pēdējā laikā kriptovalūtu vērtība ievērojami kritusies.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu