Ministrs: Samazinātā PVN likme dārzeņiem un augļiem veicinājusi algu kāpumu nozarē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ieviešana Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām, sekmējusi vietējo lauksaimnieku un lauku uzņēmēju konkurētspēju, kā arī veicinājusi algu kāpumu šajā jomā strādājošajiem, pauda zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK).

"PVN [likmes] samazināšanas dārzeņiem, augļiem un ogām līdzšinējie rezultāti ir veiksmīgi no visiem aspektiem, jo palielina mūsu lauksaimnieku un lauku uzņēmēju konkurētspēju, kā arī algas šajā nozarē strādājošajiem. Sasniegtie rezultāti iezīmē pozitīvas tendences, kas liek secināt, ka šā pilotprojekta rezultāti arī turpmāk būs pozitīvi. Jānorāda, ka viennozīmīgi tiks izvērtētas iespējas PVN likmes samazināšanai arī citām pirmās nepieciešamības pārtikas preču grupām," teica ministrs.

Zemkopības ministrijā (ZM) aģentūru LETA informēja, ka atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, pēc PVN likmes samazināšanas Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām no 21% līdz 5%, reģistrēto PVN maksātāju skaits augļkopības un dārzeņkopības nozarē kopš 2018.gada sākuma

pieaudzis par 12 - no 405 nodokļu maksātājiem līdz 417, bet augļu un dārzeņu pārstrādē pieaugums bijis par deviņiem nodokļu maksātājiem - no 69 līdz 78.

Tāpat ministrijā informē, ka būtiska pozitīvā ietekme ir novērojama arī PVN noteiktās kārtības ievērošanā, proti, izmaiņas normatīvos arvien veicina godprātīgu uzņēmējdarbību, padarot sistēmu caurskatāmāku, savukārt negodprātīgu rīcību - par neizdevīgu.

Nodokļu maksātāju, kuru pamatdarbība ir lauksaimniecība un kuri norādījuši ar PVN 5% likmi apliekamos darījumus, apgrozījums 2018.gada 11 mēnešos salīdzinājumā ar 2017.gada attiecīgo periodu ir pieaudzis par 4,1%. Savukārt nodokļu maksātāju, kuru pamatdarbība ir lauksaimniecība un kuri norādījuši ar PVN 5% likmi apliekamos darījumus, vidējais atalgojums 2018.gada 11 mēnešos salīdzinājumā ar 2017.gada 11 mēnešiem pieaudzis par 9,9%.

Jau ziņots, ka PVN samazinātā likme 5% apmērā Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem būs spēkā līdz 2020.gada 31.decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu