Krievijas holdings Lietuvā, iespējams, vēlējies vākt datus Krievijas bruņoto spēku vajadzībām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Lietuva bloķējusi Krievijas holdinga "Sistema" investīcijas uzņēmumā, kurš nodarbojas ar aeroskenēšanu un kartēšanu, lai novērstu iespēju, ka to varētu izmantot, vācot informāciju par kartogrāfiskajiem datiem Krievijas armijas vajadzībām, teikts otrdien publiskotajā Lietuvas izlūkdienestu ikgadējā ziņojumā par apdraudējumiem nacionālajai drošībai.

Dokumentā, ko izstrādājis Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) un Aizsardzības ministrijas Otrais operatīvo dienestu departaments, minēts gadījums, kad Krievijas oligarha Vladimira Jevtušenkova holdings "Sistema" ar viņa dēla pārvaldītas investīciju kompānijas starpniecību pircis Lietuvas uzņēmumu.

Vienlaikus šis holdings kontrolējis uzņēmumu "Kronštadt", kas pirms dažiem gadiem Krievijā bija uzvarējis konkursā par elektronisko kartogrāfisko datu centru ierīkošanu.

Kā norāda izlūkdienesti, pastāvējusi liela iespēja, ka, pērkot uzņēmumu, kas darbojas Lietuvā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, bija domāts tā aizsegā vākt datus Krievijas bruņoto spēku vajadzībām.

Dokumentā atzīmēts, ka šāda rīcība atbilst Krievijas izlūkdienestu un drošības dienestu darbības metodēm, kad tiek izmantotas vietējās kompānijas, lai darbotos pret ES valstu nacionālajām interesēm.

Tajā arī norādīts, ka Krievija cenšas savākt pēc iespējas vairāk kartogrāfisko datu, kas tai ļautu efektīvāk izmantot raķešu palaišanas iekārtas.

Kā uzsver izlūkdienesti, Lietuvas uzņēmums, par ko runāts ziņojumā, darbojas nozarē, kas ir svarīga no nacionālās drošības garantēšanas viedokļa, tādēļ pieņemts lēmums atzīt, ka minētais investors neatbilst nacionālās drošības interesēm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu