Edgars Pukinsks: Latvijas futbola dzīvi šobrīd būvējam faktiski no jauna

LFF
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Edgars Pukinsks
Edgars Pukinsks Foto: LETA

Ambiciozu mērķu realizēšana politiski un emocionāli nokaitētā vidē ir liels izaicinājums, taču tas nemaina Latvijas Futbola federācijas (LFF) mērķi būvēt jaunu Latvijas futbola dzīvi, lielu uzsvaru liekot uz godprātīgu, caurskatāmu līdzekļu pārvaldību un jaunu finanšu partneru piesaisti, intervijā uzsver LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

- Futbolā mēdz teikt - lai sasniegtu labus rezultātus, komandā nepieciešams labs mikroklimats. Kāds tas šobrīd ir Latvijas futbola saimniecībā?

- Latvijas futbolā šobrīd rit pārmaiņu process un mainās visa sistēma, tādēļ, nenoliedzami, ir arī spēcīgas emocijas. Gan pozitīvas, gan negatīvas. Galu galā – atcerēsimies, ka mūsu valsts futbola saimniecībā daudzas lietas nebija mainījušās gandrīz ceturtdaļgadsimtu. Domāju, ka emocijas, dažādi viedokļi ir daļa no pērn iesāktā pārmaiņu procesa. Nevar gribēt, lai pēc 25 gadiem sāktās izmaiņas tiktu pieņemtas dažu mēnešu laikā. Faktiski mēs šobrīd būvējam vietējo futbola dzīvi no jauna, lielu uzsvaru liekot uz godprātīgu, caurskatāmu līdzekļu pārvaldību un jaunu finanšu partneru piesaisti. Mēs cieši sadarbojamies ar Starptautisko Futbola federāciju asociāciju (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA), jo vēlamies atgūt fokusu uz futbolu un starptautiska līmeņa attīstību. Starptautiskās organizācijas sniedz lielu atbalstu pārmaiņu ceļā gan finanšu ziņā - no tām nāk 90% mūsu budžeta -, gan arī morāli - ar ieteikumiem un padomiem.

Par LFF komandas iecerētajām izmaiņām ir dažādi viedokļi. Taču vēlētos sagaidīt, lai mēs vairāk domātu par to, ko katrs kā speciālists konkrētajā jomā varam darīt Latvijas futbola labā, lai sāktos augšupeja. Aizkulišu spēles šobrīd traucē Latvijas futbola sabiedrībai publiski paust vienotu pozīciju un veidot sporta līdera reputāciju. Taču esmu pārliecināts, ka ar laiku viss atrisināsies. Pēc 25 gadiem Latvijas futbolam ir jauns līderis, kuram var uzticēties, mierīgi ļaut strādāt un sevi apliecināt.

- Grozies, kā gribi - lai paļautos uz kādu līderi, vajadzīgs arī kaut kāds rezultāts!

- Šaubu nav. Manuprāt, darbam pusgada garumā rezultāti ir pat visai pārliecinoši. Domājot par stabilu izaugsmi nākotnē, esam padarījuši intensīvāku sadarbību ar FIFA un UEFA, meklējam partnerus starp pašvaldību un valsts organizācijām.

Taču vienlaikus viens no stūrakmeņiem ir korporatīvās pārvaldības uzlabošana - mēs izvērtējam iepriekš padarīto un cenšamies saprast, kas tieši ir jāmaina. Būsim godīgi, šā brīža situācija ir rezultāts pirms desmit, pieciem vai trijiem gadiem pieņemtiem lēmumiem. Tieši tāpat kā tas, ko futbolā darām tagad, nesīs augļus pēc gada, trijiem vai pieciem. Ir pilnīgi un absolūti skaidrs, ko mēs atbalstām un ko nevēlamies pieļaut.

Līdz šim futbolā ir bijis pārāk daudz aizdomu par netīriem darījumiem un koruptīvām shēmām. Taču nekāda attīstība nebūs iespējama, ja šī problēma netiks atrisināta. Ber maisā, lai krājumus noglabātu pagrabā, bet birst kādam kabatā.

Protams, mēs turpinām arī visas labās lietas, kas ir iesāktas iepriekš, tās pilnveidojam un attīstām. Rezultātus mēs redzam visās jauniešu izlasēs.

- 2018. gads bija bagāts dažādiem notikumiem un pasākumiem. Vairāki projekti tika veikti kopā ar UEFA. Kurus LFF darbus tu atzīmētu, kas bijuši ar lielu plusa zīmi?

- Labi darbojas reģionālās izlases un talantu programmas, arī klubu akadēmiju un akreditāciju sistēma, taču pērn bija vairāki veiksmīgi projekti, kas nebija tiešā veidā saistīti ar futbola laukumu. Mums aptuveni pusgada laikā izdevās nodibināt labus sakarus ar UEFA vadību, panākt viņu vizīti Latvijā un saņemt apliecinājumu par to, ka strādājam profesionāli.

Otrkārt, mums īsā laikā izdevās uz Latviju uzaicināt un te noorganizēt vairākus starptautiskus pasākumus - UEFA GROW Awards, kas pulcēja visu Eiropas futbola federāciju mārketinga eliti, un UEFA CFM - izglītības programmu Eiropas menedžmenta speciālistiem. Mūsu futbola vēsturē tie bija pirmie šāda līmeņa pasākumi. To organizēšana bija un ir liels gods, kā arī apliecinājums tam, ka LFF kā organizācija ir iekarojusi uzticību Eiropas līmenī.

Treškārt, ļoti būtisks bija futbola investīciju sociālās atdeves jeb SROI pētījums. Tajā apkopotā informācija mums dod iespēju veidot argumentētāku dialogu ar valsts un pašvaldību organizācijām, ar jebkuru partneri vai sponsoru, jo mēs varam precīzi parādīt, cik nozīmīgs šobrīd ir tautas futbols, kā tas reāli ietekmē procesus sabiedrībā, nemaz nerunājot par profesionālo spēli.

Taču īpaši gribētos izcelt 11vilki projektu.

- Tā bija iziešana no komforta zonas, izkāpšana no rāmjiem...

- Jā! Tas bija drosmīgs solis, ļoti netradicionāls futbolam. Mēs ļoti ilgu laiku bijām pieturējušies pie jau izveidotām lietām un šaubījušies, vai ir jāmaina tas, kas ir labi zināms. Taču rezultāti liecina, ka visu izdarījām pareizi, īstā vietā un laikā.

Esam ieguvuši gan starptautisku atzinību un Eiropas līmeņa godalgu, taču svarīgākais - vilka stāstam bija ļoti pozitīva rezonanse arī Latvijas sabiedrībā.

Lai kur mēs dotos - uz bērnu namiem, klubu pasākumiem un tamlīdzīgi, redzam, ka pat federācijas prezidents Gorkšs nav pirmajā plānā, pirmais ir vilks. Un tas ir ļoti simboliski.

- Mācību un treniņu centrs Staicele daudzus gadus cilāts kā karsts kartupelis. Redzot šā brīža procesus - audits, valdes nomaiņa, LFF vēršanās KNAB, arī ķeršanās pie attīstības plāna izstrādes - kāda varētu būt šī bāze pēc gadiem trijiem četriem?

- MTC Staicele ir un būs nozīmīga vieta futbola saimnieciskajā piramīdā, taču šodien situācija ir diezgan sarežģīta. Nav pieļaujama Staicele vārda iepīšana neskaidros un koruptīvos darījumos. Tieši tāpēc bija nepieciešama steidzama un enerģiska rīcība - audits un valdes nomaiņa.

Staicele ir jākļūst par lielisku bāzi izlasēm, kur notiek treniņnometnes un pasākumi. Pie tā arī strādāsim. Tuvākais mērķis ir sakārtot bāzi tā, lai tā juridiski un finansiāli darbotos caurspīdīgi, saprotami un stabili. Vissvarīgākais ir izveidot precīzu un stratēģisku sadarbību ar Alojas novada domi, kas šajā projektā ir LFF partneris. Otrkārt, ir praktiski jāsakārto esošā infrastruktūra. Laukumi ir labā līmenī, tiem, iespējams, nepieciešami vien minimāli uzlabojumi. Taču ēkas, visticamāk, prasīs lielākus ieguldījumus. Treškārt, ir jāsakārto saimnieciskie procesi tā, lai MTC Staicele darbotos kā efektīvs uzņēmums.

- Pēdējos gados daudz enerģijas ieguldīts, strādājot pie izmaiņām LFF statūtos. Kādā stadijā šobrīd ir šīs izmaiņas?

- Esošie statūti bija kļuvuši ļoti birokrātiski, bija zudušas tajos iezīmēto pārvaldes struktūru - valdes, komiteju, komisiju - funkcijas un atbildība.

Mēs vēlamies panākt, lai LFF ir mūsdienīga, efektīva, labi pārvaldīta organizācija. Tādēļ arī ir nepieciešami jauni statūti, kuru izstrāde ir tuvu nobeigumam. Mēs konsultējāmies ar starptautiskajiem partneriem, lai pārņemtu Eiropas labāko pieredzi.

Jaunie statūti ļaus mums uzlabot juridisko ietvaru un labas pārvaldības principu ievērošanu. Būs sakārtoti daudzi jautājumi - prezidentūras un valdes locekļu pilnvaru termiņi, ievēlēšanas principi, komiteju atbildības jomas un funkcijas. Konceptuāli gribam izveidot efektīvi strādājošu valdi, loģisku komiteju darbu, skaidru atbildību sadalījumu. Jaunie statūti paredz arī jaunas ētikas komisijas izveidi, tās uzdevums būs rūpēties par godīgu spēli un pievērst tai pastiprinātu uzmanību.

Šobrīd jaunie statūti tiek saskaņoti ar UEFA un FIFA. Tiklīdz būs atzinums, ka viss atbilst starptautiskajām normām un prasībām, pārliecināsimies, ka statūti atbilst arī mūsu normatīvajiem aktiem, par tiem informēsim gan biedrus, gan runāsim publiski. Aprīlī paredzētajā kongresā viena no galvenajām tēmām būs jauno statūtu apstiprināšana.

- Ko 2019. gadā sagaidi no izlasēm?

- Federācijai un visiem iesaistītajiem ir vienots mērķis - ilgtermiņā veidot labi funkcionējošas izlases, kas spēj parādīt augstvērtīgus rezultātus. Tādēļ arī izlašu vadītāju līmenī ir notikušas diezgan būtiskas pārmaiņas. Šobrīd ir piesaistīti arī starptautiski speciālisti, kuri ienāk ar citādu skatījumu, pieredzi un enerģiju. Viņi var palīdzēt gan spēlētājiem, gan vietējiem speciālistiem attīstīties, izglītoties un pacelt sniegumu augstākajā līmenī.

Nacionālajai izlasei šāgada uzdevums ir stiprināt kodolu, veidot kvalitatīvāku spēli, lai ilgtermiņā, atbilstoši mūsu stratēģijai, varam mērķtiecīgi iet uz augstvērtīgāku rezultātu. Mūsu skatījumā tā ir kvalificēšanās Euro 2024 finālturnīram. Ja runājam par jauniešu izlasēm, tad būtiskākais ir turpināt talantu attīstības programmu un stiprināt jauniešu spēles līmeni, gatavojot konkurētspējīgus spēlētājus pieaugušo izlasei.

- Kuri 2019. gadā būs LFF galvenie uzdevumi un izaicinājumi?

- Federācijai ir piecas prioritātes - piesaiste, iesaiste, augsti sasniegumi, laba pārvaldība un ienākumu paaugstināšana. Šīs prioritātes sasaucās arī ar prezidenta programmu, un šim gadam ir izvirzīti konkrēti mērķi katrā no minētajiem segmentiem. Jāņem vērā, ka pēc 2018. gadā notikušajām LFF prezidenta vēlēšanām esošajai vadībai ir doti divi gadi savu mērķu sasniegšanai. Liels izaicinājums ir darbošanās politiski un emocionāli nokaitētā vidē. Skaidrs, ka tas ietekmē mērķtiecīgu darbu un iespēju domāt tikai par tiešajiem uzdevumiem - jauno talantu attīstību, futbolu reģionos, attiecību veidošanu ar sadarbības organizācijām un partneriem. Taču mēs esam ļoti motivēti pārvarēt ikvienu barjeru, jo mūsu virsmērķis ir attīstīt Latvijas futbolu. Mūsu uzdevums ir iesaistīt kopējā darbā gan tos, kas piekrīt un atbalsta šā brīža virzību, gan tos, kas vēl īsti neizprot atšķirības un iebilst. Mēs esam atvērti dialogam ar ikvienu, kam rūp futbola nākotne Latvijā.

Federācija ir apliecinājusi, ka pat īsā laikā var paveikt būtiskas lietas. Kā piemēru varu minēt jaunos partnerus, kas pievienojušies futbola saimei. Uzņēmums 11.lv nāk talkā ar teju 250 tūkstošiem eiro, bet sadarbība ar TVNET paver iespēju futbolam, kas ir Latvijā masveidīgākais sporta veids, vēl plašāk runāt par spēli, ko mīlam. Ļoti iespējams, jau februārī LFF noslēgs vēl divus līgumus un iegūs spēcīgus sadarbības partnerus. Mēs federācijā vēlamies, lai futbola saime paplašinās un visi kopā koncentrējamies uz labāko, ko šai spēlei varam dot.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu