Kariņš: "ABLV Bank" kreditoru pārbaužu metodoloģija būs gatava pēc divām nedēļām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja

Likvidējamās "ABLV Bank" kreditoru pārbaužu metodoloģija būs gatava pēc divām nedēļām, trešdien pēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes žurnālistiem teica Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš informēja, ka jaunās valdības pirmā Finanšu sektora attīstības padomes sēde tika veltīta Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" rekomendācijām, kuru īstenošana paredz izskaust Latvijā naudas atmazgāšanu.

Latvijai jāizpilda vairāk nekā 90 "Moneyval" ieteiktie pasākumi. Pēc Kariņa sacītā, Latvija ir apņēmusies ieviest rekomendācijas laikā, tomēr vēl nav atrisināts jautājums par "ABLV Bank" pašlikvidācijas metodoloģiju, proti, kā tiks pārbaudīta no bankas izmaksātās naudas izcelsme kreditoriem. Patlaban ar šo jautājumu nodarbojas gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), gan Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (Kontroles dienests).

Kariņš sacīja, ka katrai iestādei ir atšķirīgs redzējums par to, kādai šai metodoloģajai vajadzētu būt, tāpēc FKTK un Kontroles dienestam tika dotas divas nedēļas laika, lai tās šo metodoloģiju savstarpēji saskaņotu. Bet pēc divām nedēļām metodoloģiju plānots skatīt Finanšu sektora attīstības padomes sēdē.

"Man ir svarīgi, ka vienošanās par metodoloģiju tiek panākta un varētu sākt kontrolētu bankas pašlikvidācijas procesu. Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka kreditoriem izmaksātā nauda ir legāla. Ja metodoloģija būs slikta, tad, neskatoties pat uz to, ka būsim izpildījuši visas "Moneyval" rekomendācijas, izņemot šo vienu, Latvija var nonākt valstu pelēkajā sarakstā," brīdināja Kariņš.

Premjers neatklāja detaļas, par ko tieši FKTK un Kontroles dienestam ir nesaskaņas metodoloģijas izstrādē, tomēr viņš tic, ka puses divu nedēļu laikā vienosies par vienu variantu.

Vaicāts, vai metodoloģija būs jāsakņo arī ar starptautiskajiem partneriem, Kariņš atzina, ka tā būs jāsaskaņo ar ASV Valsts kasi.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka atbilstoši 2018.gada augustā publicētajam "Moneyval" ziņojumam Latvijai noteikts pastiprināts kontroles režīms, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

"Moneyval" priekšsēdētājs Daniels Telesklafs žurnālistiem iepriekš skaidroja, ka "Moneyval" Latvijai piemērotais pastiprinātais kontroles režīms ir salīdzināms ar atzīmēm skolā - tā būs laba vai slikta. "Valsts nākotne būs atkarīga no atzīmes. Patlaban nezinām, kādā virzienā Latvija dosies, bet gads ir pietiekoši, lai Latvija uzrādītu progresu. Ja progress netiks uzrādīts, jārēķinās ar attiecīgām sekām," teica Telesklafs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu