No baisa grausta par modernu džungļu villu: elegants nams Austrālijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Houzz/Publicitātes foto

Moderno terārija namu Austrālijas pilsētā Brisbenā viennozīmīgi atšķiras no citām privātmājām – tās sētu klāj pasifloras augļu vīteņi, bet pati māja ir teju vai nosēta ar zaļumiem. Tomēr šī mājiņa ne vienmēr ir bijusi tik cēla un skaista – pirms tam tā bija izteikts grausts ar aizaugušu pagalmu un neērtu plānojumu. Neraugoties uz mājas bēdīgo stāvokli, tās jaunie īpašnieki veica pamatīgus renovācijas darbus un ļāva namam burtiski uzplaukt.

Modernās Brisbenas mājas īpašnieki, arhitekts Džons Elvejs un viņa dzīvesbiedre Embra Vintera, pusotru gadu meklēja piemērotu mājokli savai ģimenei, tomēr meklējumi ilgstoši izrādījās neveiksmīgi līdz viņi pamanīja kādu noplukušu, 100 gadus vecu, mājokli un saredzēja tā potenciālu.

Teritorija, uz kuras atrodas māja, ir samērā maza – vien 215 kvadrātmetri, kas nozīmē, ka īpašniekiem galvenais izaicinājums bija nelielās mājiņas paplašināšana, bet vienlaikus saglabājot tās izmērus kompaktus. “Mājas plānošanas galvenā atslēga bija nodrošināt katram stūrim lietderīgu izmantojumu, kā arī plānojumā iekļaut zonas ar vairākām funkcijām,” skaidro mājas īpašnieks un arhitekts Džons Elvejs. “Mēs radījām bērnu guļamistabas ar plašākām rotaļu zonām, bet citās telpās rūpīgi plānojām kompaktas mantu glabātuves, veļas mazgāšanas zonu, kas iekļaujas virtuves interjerā, bet dzīvojamo zonu iespēju robežās apvienojām ar terasi.” Modernajam mājoklim ir uz ziemeļu pusi vērsts pagalms – dienas laikā saule mājā iespīd dozētos daudzumos, tāpēc māja nepārkarst saulainajā Austrālijas klimatā, bet augi dārzā neizkalst. 

Mājas augšstāva priekšējā daļā atrodas divas guļamistaba, vannasistaba, bet vecāku guļamistaba - mājas aizmugurē. Abas bērnu guļamistabas atrodas viena otrai blakus un ir sasniedzamas no oriģinālās mājas ieejas. Abām istabām ir plaši atveramas bīdāmās durvis, kas atvērtā veidā apvieno abas istabas un pārvērš telpu par milzu spēļu istabu. Ņemot vērā, ka māja atrodas uzkalnā, dzīvojamā zona ir sasniedzama no pagalma puses, bet guļamstāvs – no ielas puses.

Pirmajā stāvā ir ierīkota dzīvojamā zona – atvērtā tipa ēdamistaba, virtuve un viesistaba. Interesants mājas aspekts ir tās iekštelpu un ārtelpu apvienojums – no pagalma māju nošķir milzīgas slīdošās koka durvis, kas atvērtā veidā saplūst ar rāmjiem un rada iespaidu, ir kā pagalmu no iekštelpām nekas nenošķirtu. Savukārt pārējie logi ir radīti, iedvesmojoties no Japānas tradicionālajiem interjera pamatprincipiem, proti, papīra durvīm un logiem, taču papīra vietā ir izmantoti matēti stikli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu