Bērnu invalīdu vecāki deputātiem sūdzas par zemajiem pabalstiem un rod "dzirdīgas ausis" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā trešdien emocionālā izvērsās sēde par pabalsta pieauguma nepieciešamību invalīdiem no bērnības, tās noslēgumā komisijas vadītājam uzdodot atbildīgajai ministrijai jau nākamnedēļ piedāvāt risinājumu.

Komisijas sēdē tika uzklausīts bērnu invalīdu vecāku paustais, ka nav pietiekami līdzekļi šo bērnu kopšanai pēc pilngadības sasniegšanas. Vecāki norādīja, ka atbalsts, kas tiek saņemts par bērna uzturēšanu, ir krietni mazāks par to, kas tiek atvēlēts cilvēka uzturēšanai institūcijā, kur tas atsevišķos gadījumos sasniedz 1000 eiro. Viņi pauda, ka plānoto līdzekļu piešķīrumu desmit eiro apmērā vecāki ir gatavi atdāvināt LM, jo ar šo summu nesanākot pat pamperu pakas iegādei.

Salaspils bērnu un jauniešu ar invaliditāti biedrības (BJIB) "Zelta Atslēdziņa" piedāvājums situācijas risināšanai paredz palielināt pašreiz pieejamo pabalstu no 213 eiro līdz minimālās algas līmenim, kas pašlaik ir 430 eiro, un šīs izmaiņas pēc pašas biedrības sniegtajiem aprēķiniem prasītu apmēram astoņus miljonus eiro gadā, aģentūrai LETA pastāstīja LM pārstāve Elīna Celmiņa.

Savukārt LM parlamentārais sekretārs Roberts Spručs (KPV LV) aģentūrai LETA skaidroja, ka šogad varētu mēģināt panākt pabalsta daļēju palielināšanu, bet pagaidām nav zināms, cik lielā apjomā. Līdzekļus būtu iespējams iegūt, atsakoties no "ekstrām", kuras tikšot konstatētas sadarbībā ar Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Ati Zakatistovu (KPV LV).

Komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) norādīja, ka nākamnedēļ no LM sagaida piedāvājumu situācijas risināšanu un informāciju par prioritātēm.

Sēdē arī izskanēja arī kritika par labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) neierašanos. Uz to norādīja deputāts Andrejs Klementjevs (S), kurš pauda, ka ministram nav tiesības atteikt sava darba devēja aicinājumam atbildēt uz jautājumiem. Viņš kritiski novērtēja to, ka ministre sāk darboties ar šāda veida darba stilu.

Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Roberts Spručs (KPV LV) gan klātesošajiem norādīja, ka ministrei komisijas sēdes laikā ir paredzēta tikšanās ar preses pārstāvjiem. Viņš solīja, ka nākamnedēļ ministre piedalīsies komisijas sēdē.

Sanāksmē piedalījās arī viens bērns un viens pieaugušais ar invaliditāti. Deputātu un klātesošo sarunas ar vecākiem un viņu bērniem turpinājās arī pēc komisijas sēdes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu