Pērn Kurzemes reģionā ģimenes savstarpēji konflikti lielākoties izcēlušies alkohola reibuma stāvoklī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kopumā Kurzemes reģionā 2018.gadā ir reģistrēti 1220 notikumi par vardarbību ģimenē un vairumā gadījumos notikumi norisinājušies kopīgas alkohola lietošanas laikā, informē Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

No visiem pērn reģistrētajiem notikumiem 451 gadījumā nav personas iesnieguma, proti, izbraucot uz notikuma vietu, informācija neapstiprinās, vai pāris salīguši mieru, vai jau pašķīrušies.

Pagājušajā gadā Kurzemes reģionā 49 gadījumos ir pieņemts Valsts policijas lēmums par nošķiršanu. Analizējot notikumus 2018.gadā, Valsts policijas amatpersonas ir izveidojušas varmākas jeb vainīgās personas raksturojumu gadījumos, kur ir piemērots policijas lēmums par nošķiršanu.

Vairumā gadījumu varmāka bijis vīrietis, ap 40 gadiem, vardarbīgs alkohola reibumā aptuveni 40% gadījumos. Vīrietis ir agresīvs pret savu sievu vai faktisko sievu un tās bērniem, kuri jaunāki par 15 gadiem, savukārt piecos gadījumos dēls vai mazdēls ir bijis agresīvs pret vecākiem vai vecvecākiem.

Savukārt cietušās visbiežāk ir sievietes. Sievietes, kuras vecāka par 50 gadiem bijušas cietušās 40% gadījumos, 44 gadu vecas - 27% gadījumos, bet aptuveni 32 gadu vecas - 13% gadījumos.

Aizvadītajā gadā 30 sievietes cietušas no saviem laulātiem, savukārt piecas sievietes cietušas no dzīvesbiedriem.

Vienā gadījumā pagājušajā gadā vardarbība tika pielietota pret vīrieti un tika pieņemts Valsts policijas lēmums par nošķiršanu.

Šeršņova klāstīja, izanalizējot visus notikumus par vardarbību ģimenē, pāridarītāju var raksturot kā vīrieti vidēji 31 gadu jauns, bez ģimenes. Viņš ir bez pastāvīgas nodarbošanās un regulāriem iztikas līdzekļiem, regulāri uzturas savu vecāku dzīvesvietā, ir problēmas ar alkohola lietošanu, atsevišķos gadījumos psihiska rakstura problēmas.

Šādām personām pagātnē raksturīgi administratīvie pārkāpumi - 20% gadījumu bijuši pārkāpumi par alkoholisko dzērienu lietošanu sabiedriskās vietās vai arī narkotisko vielu lietošanu, kā arī pārkāpumi ceļu satiksmes jomā.

Pāridarītājas ir arī sieviete, vidēji 23 gadus jaunas, kurām ir problēmas ar alkoholu, vairumā gadījumu uzturas savu vecāku dzīvesvietā un tās daļēji uztur vecāki. Pērn šādas sievietes bijušas vardarbīgas pret māti 12 gadījumos un pret tēvu - piecos gadījumos.

Valsts policija atgādina, ka policija lēmumu par nošķiršanu var piemērot uz laiku līdz astoņām dienām.

Savukārt garāku termiņu var piešķirt tiesa, piemērojot pagaidu aizsardzību pret vardarbību, ko arī turpat, notikuma vietā, veidlapā var atzīmēt. Pagaidu aizsardzībai pret vardarbību termiņa nav. Tā ir spēkā tik ilgi, kamēr kāda no pusēm iesniedz tiesā iesniegumu to atcelt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu