Rinkēvičs: Latvijas turpinās atbalstīt starptautisko koalīciju cīņā pret ISIL (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) šodien Vašingtonā piedalījās starptautiskās koalīcijas ISIL sakāvei sanāksmē, kurā apliecināja Latvijas apņemšanos turpināt atbalstīt koalīcijas centienus, tostarp ar saviem militārajiem ekspertiem, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

ĀM norādīja, ka sanāksmes laikā koalīcijā iesaistīto valstu ministri un organizāciju vadītāji apsprieda sasniegto progresu cīņā pret ISIL grupējumu Irākā un Sīrijā un pārrunāja koalīcijas mērķus un uzdevumus 2019.gadā, reaģējot uz izmaiņām ISIL grupējuma taktikā un struktūrā.

Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka starptautiskā koalīcija ir veikusi ļoti svarīgu uzdevumu - ISIL no Irākas un Sīrijas ir gandrīz pilnībā padzīta. Tomēr darbs nav pabeigts, koalīcijai ir jāturpina koordinēt rīcību, lai nepieļautu ISIL ideoloģijas izplatīšanos, jo ISIL taktikas mainās. Koalīcijas taktikām jāspēj pielāgoties šīm izmaiņām.

"Cīņa pret terorismu vēl nav pabeigta, jo joprojām ir vajadzīgi lielāki pūliņi, lai atbrīvotu Sīriju no ISIL klātbūtnes un lai cīnītos pret globālo teroristu tīklu. ISIL saglabā vardarbīgu klātbūtni daudzās pasaules malās, no Jemenas un Ēģiptes, Lībijā un Afganistānā. Tā sadarbojas ar citiem teroristu tīkliem vai pat konkurē ar tiem. Jebkurā gadījumā rezultāts ir identisks - nevainīgu dzīvību zaudēšana un nepārtraukts radikalizācijas cikls, pielietojot vardarbību," sanāksmē uzsvēra Rinkēvičs.

Rinkēvičs arī pauda, ka teroristi maina savu taktiku, ņemot vērā, ka ISIL zaudē vairāk teritoriālās ietekmes Irākā un Sīrijā. Latvija ieskatā starptautiskajai koalīcijai ir jāturpina pielāgot savu taktiku un aktivitātes jaunajai ISIL realitātei, kas tagad darbojas kā asimetrisks nemiernieks dažādos nestabilos reģionos.

"Starptautiskās koalīcijas darba grupām un atsevišķiem tās locekļiem būtu jāpieliek lielākas pūles, lai izsekotu ārvalstu teroristu cīnītājus, novērstu terorisma finansēšanu un terorisma propagandu. Vienlaikus ir svarīgi saglabāt veiksmīgu koordināciju un ievērot starptautiskos tiesību aktus," nobeigumā pauda Rinkēvičs, apliecinot Latvijas apņemšanos turpināt atbalstīt koalīcijas centienus.

Starptautiskā koalīcija ISIL sakāvei izveidota 2014.gadā. Tajā ietilpst 79 valstis un organizācijas, kas apvienojušās, lai efektīvi cīnītos pret ISIL grupējumu un novērstu tā radītos draudus.

Latvija koalīcijai pievienojās īsi pēc tās izveides. Koalīcijas mērķu sasniegšanai Latvija ir nosūtījusi sešus militāros instruktorus Irākas drošības spēku apmācībai, kā arī 2017.gadā sniegusi finansiālu atbalstu atmīnēšanas darbiem Sīrijā.

Iepriekšējā starptautiskās koalīcijas ministru sanāksme notika NATO samita laikā Briselē 2018.gada jūlijā, kurā Latviju pārstāvēja Rinkēvičs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu