Talibi: puse ASV karaspēka pametīs Afganistānu līdz 1.maijam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

ASV solījušas izvest no Afganistānas pusi karaspēka līdz aprīļa beigām, trešdien paziņojusi talibu amatpersona Abdussalams Hanafi, kamēr Savienoto Valstu armija apliecinājusi, ka nav saņēmusi pavēles par Afganistānas pamešanu.

ASV solījušas sākt karaspēka izvešanu šomēnes, runājot Maskavā talibu un citu prominentu afgāņu sarunu kuluāros, sacīja Hanafi.

"Amerikāņi mums sacīja, ka no februāra sākuma līdz aprīļa beigām puse karaspēka tiks izvesta," viņš piebilda.

Runājot pa telefonu no Kabulas pārstāve sakariem ar presi seržante Debra Ričardsone pauda, ka ASV armija Afganistānā šādas pavēles nav saņēmusi.

"Mūsu misija nav mainījusies, "viņa sacīja.

Kā norādīja Hanafi, ASV un talibi izveidos tehniskās komitejas, kas "strādās pie atlikušā karaspēka izvešanas grafika".

Atbilstoši mediju ziņām Pentagons sagatavojis plānus, lai līdz vasarai izvestu pusi no 14 000 vīru lielā kontingenta.

Kopš pērn septembrī Afganistānas izlīguma īpašā sūtņa amatā ASV iecēla Zalmaju Halilzadu, aktivizējušies centieni atrisinājumu Afganistānas konfliktam panākt sarunu ceļā.

Sarunās galvenā uzmanība pievērsta ASV karaspēka izvešanai un talibu garantijām, ka Afganistāna atkal nekļūs par bāzi, no kuras teroristi var rīkot uzbrukumus citām valstīm, apliecinājis gan Halilzads, gan talibu pārstāvji.

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien Kongresā uzrunā par stāvokli valstī paziņoja, ka ASV ved konstruktīvas sarunas ar vairākiem afgāņu grupējumiem, arī ar talibiem.

"Panākot progresu šajās sarunās, mēs varēsim samazināt karaspēka klātbūtni un koncentrēties uz pretterorismu," sacīja Tramps.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu