Saeima noraida vairākus opozīcijas priekšlikumus (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeima ceturtdienas plenārsēdē noraidījusi vairākus opozīcijas partiju iesniegtos likumprojektus un grozījumus Satversmē.

Saeima šodien noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesniegtos likumprojektus, kas paredz minimālās algas un neapliekamā minimuma noteikšanu 500 eiro apmērā, kā arī bērnu pabalstu palielināšanu.

ZZS, kas vēl nesen pati vadīja valdību, piedāvāja veikt grozījumus Darba likumā, lai noteiktu, ka no 2020.gada minimālās mēneša darba algas apmērs ir ne mazāks par 500 eiro.

Tāpat no nākamā gada ZZS rosināja likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) noteikt, ka neapliekamā minimuma apmērs ir 6000 eiro gadā jeb 500 eiro mēnesī.

Savukārt Valsts sociālo pabalstu likumā tika rosināts paaugstināt bērnu pabalstus līdz 50, 100 un 150 eiro mēnesī attiecīgi par pirmo, otro un trešo bērnu.

Kā vēstīts, pirms nedēļas Saeima noraidīja līdzīgus likumprojektus, kurus bija iesniegusi "Saskaņa". Abu politisko spēku ieceres atšķiras ar izmaiņu ieviešanas termiņu - "Saskaņa" grozījumus piedāvāja īstenot no šā gada 1.jūlija.

Saeima šodien noraidīja partijas "Saskaņa" rosinātos grozījumus Satversmē par deputāta amata nesavietojamību ar ministra amatu.

Partijas pārstāvji norāda, ka Satversmē ir nostiprināts varas dalīšanas princips, kas tiek realizēts caur likumdevējvaru, izpildvaru un tiesu varu. Izpildvarai ir nepārtraukti jānodrošina valsts pārvalde, tāpēc ministra amats nozīmē pastāvīgu noslodzi, skaidro "Saskaņā".

Ja ministrs reizē būtu arī deputāts, tas būtiski mazinātu viņa Saeimā virzīto lēmumu kvalitāti, savukārt likumdošanas degradācijas riski palielinātu sabiedrības neuzticību parlamentam, norāda opozīcijas politiķi.

Pieņemot šīs izmaiņas tiks nodrošināta varas atzaru pieņemto lēmumu kvalitāte, norāda "Saskaņā".

"Saskaņa" iesniedza arī saistītos grozījumus Saeimas Kārtības rullī, kas paredz noteikt, ka Ministru prezidentam un ministram nedēļas laikā pēc šī amata ieņemšanas uz tā pildīšanas laiku ir jānoliek Saeimas deputāta mandāts.

Grozījumus iesnieguši "Saskaņas" deputāti Vjačeslavs Dombrovskis, Jānis Krišāns, Regīna Ločmele-Luņova, Nikolajs Kabanovs un Inga Goldberga.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu