Kolmane: "Aizglabāt" - vai nav lielisks sinonīms garlaicīgajam "konservēt" (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ieva Kolmane
Ieva Kolmane Foto: Ieva Lūka / LETA

Jau ziņots, ka par 2018. gada vārdu šogad izvēlēts "zibmaksājums", par gada nevārdu - "influenceris". Sarunā ar žurnālu "Ir" literatūrflozofe un tulkotāja Ieva Kolmane atklāj vēl dažus vārdus, ka izvirzīti gada vārdam.

No šogad iesniegtajiem viens ir - «aizglabāt».

«Gurķus var aizglabāt ziemai,» paskaidro Ieva. Vai nav lielisks sinonīms garlaicīgajam «konservēt»? Vecās pavārgrāmatās var lasīt, kā aizglabāt dārzeņus, augļus un zivis, bet tagad maz ir to, kuri vārdu «aizglabāt» zinātu.

«Otrs lielisks vārds ir «lakstīgs». Lakstīgala savu vārdu ieguvusi nevis tāpēc, ka būtu lakstu gailis, bet tāpēc, ka «lakstīgi» dzied. «Lakstīgs» ir bijis vārds, kas apzīmē kaut ko tādu, kas tagad ir «kruts», «superīgs» - angliski cool,» stāsta Ieva. Vēl 1950. gadā Stokholmā izdotajā Latvju enciklopēdijā vārds «lakstīgs» skaidrots kā ārišķīgs, koķets, klīrīgs, nekaunīgs un kaislīgs.

Intervijā viņa norāda, ka jaunu vārdu ieviešanā galvenais ir to lietošana. Viss atkarīgs no cilvēku centības un aizrautības.

"Vārdus vajag mīlēt, meklēt un teikt. Lasīt vajag! Lasot mēs savu vārdu krājumu papildinām," viņa saka. 

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu