Sākts kriminālprocess par Rīgā izplatītajām Ušakova atbalsta mītiņa lapiņām (85)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bolderājā Ušakova atbalstam izplatītās lapiņas.
Bolderājā Ušakova atbalstam izplatītās lapiņas. Foto: facebook.com

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu par nacionālā naida kurināšanu saistībā ar Rīgā iedzīvotājiem izplatīto aicinājumu piedalīties sestdien paredzētajā partijas "Saskaņa" atbalsta mītiņā, aģentūrai LETA apliecināja VP pārstāve Ilze Jurēvica.

Sociālajos tīklos izplatītās fotogrāfijas liecina, ka Bolderājā iedzīvotājiem izplatītas lapiņas, kurās redzams Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) ietērpts koncentrācijas nometņu ieslodzītā drānās. Viņu sagrābuši nacistiskās Vācijas formastērpos ģērbti karavīri uz kuru ķiverēm kāškrusta vietā attēlots logo, kas ir līdzīgs nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) logo. Ušakovam kaklā uzkārts plakāts ar uzrakstu "Tāpēc, ka krievs".

Jurēvica pastāstīja, ka kriminālprocess sākts pēc VP iniciatīvas un tas ir saistīts ar Bolderājā izplatītājiem aicinājumiem iedzīvotājiem.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 78.panta pirmās daļas par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

VP informāciju nodevis arī Valsts drošības dienestam (VDD).

VDD aģentūrai LETA norādīja, ka iestādes uzmanības lokā ir nonākuši Rīgā izplatītie provokatīvie plakāti. Dienestā skaidroja, ka VDD ir informēts, ka VP jau ir sākusi kriminālprocesu saistībā ar šiem plakātiem, tādēļ iestāde no plašākiem komentāriem atturēsies.

Dienests arī uzsvēra, ka rūpīgi seko līdzi procesiem sabiedrībā pirms 9.februārī Rātslaukumā pieteiktajiem pasākumiem, jo jāņem vērā, ka ikviena publiska pasākuma laikā pastāv risks, ka to savu interešu īstenošanai var izmantot radikāli noskaņotas personas.

Vaicāts par Rīgas mikrorajonos izplatītajiem plakātiem, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPLV) uzsver, ka atbildīgajiem iekšlietu dienestiem ir jāreaģē uz jebkuru provokāciju, un ir pārliecināts, ka šo provokāciju organizatori tiks saukti pie likumā noteiktās atbildības, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrija.

"Nacionālas un etniskas dabas naida kurināšana nav pieļaujama, tāpēc atbildīgie iekšlietu dienesti nodrošinās, lai tiktu ievērots likums un saukti pie atbildības tie, kuri ar savām provokatīvajām darbībām apdraud iedzīvotāju drošību un sabiedrisko kārtību. Es, kā iekšlietu ministrs uzskatu, ka nav pieļaujama Latvijas iedzīvotāju provocēšana un dalīšana pēc etniskās piederības. Jebkuri mēģinājumi to darīt ir nosodāmi. Provokatori tiks saukti pie likumā noteiktās atbildības," norāda Ģirģens.

Ušakovs aģentūrai LETA norādīja, ka iepriekšminētais nav "Saskaņas" izplatīts aicinājums. "Plakātus, kas jau daudzkārt dažādās versijās redzēti sociālajos tīklos un kuru saturs ir, saudzīgi sakot, neveikls, nav izplatījusi partija "Saskaņa". Šo plakātu izcelsmi un mērķus ir jānoskaidro policijai," teica pilsētas mērs.

Viņš nenoliedza, ka "Saskaņa" ir izplatījusi drukātus aicinājumus iedzīvotājiem piedalīties mītiņā, bet tie nav iepriekšminētie. Uz partijas pasūtītajām skrejlapām ir norādīts, ka tās apmaksā "Saskaņa", kā arī teikts, ka kopumā izplatīti 210 000 eksemplāri. Visus izdevumus, kas saistīti ar pasākuma organizēšanu, "Saskaņa" publicēs likumā noteiktajā kārtībā, solīja Ušakovs.

Kā novēroja aģentūra LETA, šīs "Saskaņas" skrejlapas iedzīvotājiem tiek dalītas arī uz ielām Rīgā. Uz tām aicinājums piedalīties sestdienas mītiņā drukāts gan latviešu, gan krievu valodā.

Kā ziņots, partija "Saskaņa" sestdien pieteikusi mītiņu Rātslaukumā. Pēc partijas aplēsēm, tajā varētu piedalīties aptuveni 1000 iedzīvotāju. Sapulces oficiālais mērķis esot dot iespēju iedzīvotājiem izteikt savu viedokli par pēdējā laikā valstī un Rīgā notiekošo.

Tomēr, kā liecina Rīgas domes deputāta Vitālija Dubova (S) ieraksts sociālajā vietnē "Facebook", mītiņš paredzēts Rīgas mēra atbalstam. "Apmelot Nilu ir vieglāk nekā uzvarēt vēlēšanās. Robeža ir pārkāpta, mēs iziesim ielās!" pausts deputāta ierakstā, kurā solīts, ka pasākumā atbalstu Ušakovam paudīs arī "Maskačkas sportisti".

Pasākumu šajā pat vietā un laikā bija pieteikusi arī VL-TB/LNNK. Nacionālās apvienības protesta laikā plānots paust viedokli, ka Ušakovam saskaņā ar Rietumeiropas demokrātijas principiem ir jāatkāpjas no amata. Apvienība ceturtdien paziņoja, ka tomēr mītiņu atcels.

Likums "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" nosaka, ka pēc pieteikuma saņemšanas pašvaldībai jāpārliecinās, vai pasākums netraucēs iepriekš pieteiktus citus publiskus pasākumus, sapulces, gājienus vai piketus, neradīs būtiskus transporta vai gājēju kustības traucējumus, kā arī neapdraudēs citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību vai tikumību.

Aizvadītajā nedēļā Rīgas domi atkārtoti "sašūpoja" korupcijas skandāls pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme". Veicot procesuālās darbības, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs veica kratīšanu Rīgas mēra kabinetā un dzīvesvietā.

Ušakovs pēc kratīšanām no amata atkāpties negrasās, jo viņam nekāds statuss šajā procesā piemērots neesot un viņš neesot veicis nekādas nelikumīgas darbības. "Saskaņa" paudusi viedokli, ka notikušās kratīšanas esot politiska izrēķināšanās.

Komentāri (85)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu