Latvijas parabobsleja patronese Kotāne: Mūsu neiekļaušana Pekinas spēļu programmā bija nepatīkams pārsteigums

Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vita Kotāne
Vita Kotāne Foto: Lita Krone / LETA

Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (SPK) janvāra izskaņā oficiāli pieņemtais lēmums neiekļaut parabobsleju 2022.gada Pekinas ziemas paralimpisko spēļu programmā šī sporta veida patronesei Latvijā Vitai Kotānei bija nepatīkams pārsteigums, viņa atzina sarunā ar TVNET.

Janvāra pēdējā nedēļas nogalē Londonā norisinājās SPK Izpildkomitejas sēde, kurā tik oficiāli apstiprināts, ka 2022.gada ziemas spēlēs Pekinā parabobslejisti nepiedalīsies.

Latvijas parabobsleja izlasē Pasaules kausa (PK) izcīņā regulāri startē četri sportisti - Annija Krūmiņa, Artūrs Klots, Alvils Brants un Lauris Zutis. Viņi ikdienā pārvietojas ratiņkrēslā, bet parabobslejā startē arī atlēti ar citādu invaliditāti.

Latvijas labāko šī sporta veidu pārstāvju došanos uz sacensībām, ikdienas treniņus un visu pārējo ar šo sporta veidu saistīto koordinē Vita Kotāne. Viņa TVNET atzina, ka sporta veida saime cerēja uz parabobsleja iekļaušanu Pekinas spēļu programmā.

"Protams, ka bija vilšanās [uzzinot par SPK lēmumu]. Interesanti, ka SPK pārstāvji nebija klātienē redzējuši nevienu parabobsleja PK posmu, bet pieņēma lēmumu. Kalpojam birokrātijai," savas domas pauda Kotāne. "Šis lēmums gan nemazina parabobslejistu apņēmību. Mēs nekreņķējamies, bet turpinām darīt to, kas mums sagādā prieku. Sportisti to dara, lai gūtu prieku, izjustu azartu un ātrumu, būtu veseli."

SPK jau pagājušā gada septembrī vēstīja, ka neiekļaus parabobsleju Pekinas spēļu programmā, jo šis sporta veids neesot izpildījis vairākus nepieciešamos kritērijus. Kotāne uzsvēra, ka kritēriji kopumā tika izpildīti, bet bijušas mazas nianses, kurām "piekasīties".

"Paralimpiskā sporta veida statuss dotu citu atvēzienu. Skaidrs, ka naudas apjoms šajā sporta veidā, visticamāk, nemainītos. Tomēr ledus trases visā pasaulē sāktu sparīgāk pielāgot savu infrastruktūras pieejamības līmeni cilvēkiem ratiņkrēslā. Pagaidām to aktīvi dara vien dažas trases," pastāstīja Kotāne.

Latvijas parabobslejisti šobrīd gatavojas startiem Eiropas un pasaules čempionātos. Smadzeņu satricinājums pagaidām liedz startēt Annijai Krūmiņai, veselības problēmas ir arī pēdējo divu gadu pasaules čempionam Artūram Klotam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu