NASA Mēness krāterī pamanījusi Ķīnas zondi “Chang’e 4” (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ķīnas zonde Chang'e 4.
Ķīnas zonde Chang'e 4. Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas zonde “Chang’e 4” Mēness tumšajā pusē nolaidās 3. janvārī, kļūstot par pirmo kosmosa kuģi vēsturē, kas veiksmīgi paveicis šādu misiju.

Tagad kosmosa aģentūrai NASA ar Mēness satelītu “Lunar Reconnaissance Orbiter”, kas Zemes dabisko pavadoni apriņķo jau kopš 2009. gada, izdevies uzņemt pārsteidzošas Mēness virsmas fotogrāfijas un pamanīt tajās Ķīnas zondi.

Zonde nolaidās 177 kilometrus platajā Fon Kārmāna krāterī, kas atrodas netālu no krietni lielāka krātera, ko dēvē par Dienvidpola-Aitkena baseinu. Tā dziļums ir 12,8 kilometri, bet platums 2574,9 kilometri. Tas ir viens no lielākajiem trieciena izraisītajiem krāteriem Saules sistēmā.

Foto: NASA/GSFC/Arizona State University

Īsi pēc nolaišanās “Chang’e 4” palaida mazāku pašgājēju “Jade Rabbit 2”, lai tas izpētītu apkārtni. Mēnesi pēc tam NASA satelīts no austrumiem nonāca līdz Fon Kārmāna krāterim un uzņēma teritorijas fotogrāfiju, kurā ir pamanāma arī sīkā zonde.

“Tāpēc, ka satelīts bija 330 kilometrus uz austrumiem no zondes nolaišanās vietas, zonde attēlā ir tikai divus pikseļus liela (gaišais punktiņš starp bultiņām), savukārt mazais pašgājējs nav pamanāms,” blogā rakstīja NASA pētnieks Marks Robinsons.

Plānots, ka zonde uz Mēness darbosies aptuveni gadu, bet pašgājējs – vien trīs mēnešus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu