Taizemē karaļa māsu izvirza premjera amatam

TVNET/LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Taizemes partija, kuru dibinājuši ekspremjera Taksina Šinavatras sabiedrotie, piektdien nominēja premjerministra amatam 24.martā paredzētajās parlamenta vēlēšanās karaļa Vačirālongkorna vecāko māsu princesi Ubolratanu.

Taizemes vēsturē šī ir pirmā reize, kad karaliskās ģimenes loceklis kandidēs uz vēlētu amatu un tieši iesaistīsies politikā.

67 gadus vecā Ubolratana zaudēja savu karalisko titulu, kad viņa 1972.gadā apprecējās ar ASV pilsoni. Viņa atgriezās Taizemē deviņdesmito gadu beigās pēc laulības šķiršanas. Lai gan viņas oficiālais tituls netika atjaunots, tauta vēl arvien viņu uzskata par karaliskās ģimenes locekli.

Ubolratana ir pazīstama kā sena Šinavatru ģimenes draudzene. Viņu premjera amatam nominēja partija "Thai Raksa Chart" ("Taju nācijas aizsardzība").

"[Partijas] valde piekrīt, ka princeses Ubolratanas – izglītotas un kvalificētas personas – vārds ir vispiemērotākā izvēle," reportieriem paziņoja partijas līderis Prīčapols Pongpaničs.

Princeses izvirzīšana ir trieciens valdošās huntas cerībām saglabāt varu vairāk nekā četrus gadus pēc puča.

Huntas vadītājs ģenerālis Prajuts Čanoča piektdien paziņoja, ka kandidēs uz premjera amatu martā paredzētajās vēlēšanās.

"Es piekrītu pieņemt partijas "Phalang Pracharat" ("Tautas valsts vara") uzaicinājumu nominēt manu vārdu parlamentam iecelšanai par premjerministru," sacīja Prajuts Čanoča, pieminot ar armiju saistītu partiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu