Vīns sākas ar glāzi (4)

Eksperta padomi
Evija Hauka
, Žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vīna pasaule
Vīna pasaule Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vārdu salikums “vīna etiķete” nav bubulis, ar ko biedēt mazāk pieredzējušus vīna baudītājus. Vīns ir māksla un filozofija, nevis protokols! Tomēr ir dažas nianses, kuras ievērojot vīnošana iegūst citu jēgu. Vīnziņi saka, ka vīns sākas ar glāzi. Atliek izvēlēties - sudraba biķeri, kristāla trauku, plastmasas glāzīti? Hei, bet varbūt no pudeles?

“Vīna garša no glāzes nav atkarīga – tas nu ir skaidrs. Līdz ar to, racionāli raugoties, nav lielas nozīmes, no kādas glāzes dzert. Glāzes izvēlei drīzāk ir saistība ar cilvēka garšas uztveri,” ceļojumu vīna pasaulē uz skeptiskas nots ievada viens no Latvijā slavenākajiem vīnziņiem, "Sky" lielveikala vīnzinis -  Jānis Kaļķis. Izņēmums ir metāls, kas var ietekmēt vīna garšu. Neitrālākais no materiāliem ir stikls.

Un tomēr... Glāzes izvēle ir ārkārtīgi būtiska, jo nav apstrīdams fakts, ka glāze ietekmē vīna aromātu, turpina vīna eksperts. No glāzes tilpuma, dziļuma, malu platuma atkarīgs, kā glāzē sakoncentrējas un izkliedējas aromāts, kāds izveidojas dzēriena saskares laukums ar gaisu. Glāzes sieniņas forma ļauj malkam tecēt mutē, sasniedzot receptorus, kas ļauj sajust dzēriena nianses.

“Kad man degustācijās jautā, kādas glāzes iegādāties, es atbildu - labākās no tām, kādas varat atļauties,” saka "Sky" lielveikala vīnzinis Jānis.

Estētiskais baudījums ir būtiska vīna pasaules sastāvdaļa. Vīns nav tikai dzēriens – tas ir maģisks process! Tu satver pirkstos smalko kristāla glāzes kājiņu, viegli sašūpo, atliec galvu un tuvini glāzes malu lūpām. Piekritīsiet, ka tas ir pavisam citādāk, nekā dzert labu vīnu no ūdens glāzes. Tomēr, ja neesat zvērināts estēts, savu reizi var arī tā.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jānis skaidro, ka ar vīnu piepilda vienu trešo daļu glāzes. Ne vairāk! Seko obligāts (ieteicams) rituāls: vīns jāsaskalo, viegli apļojot glāzi.

Kāpēc tas jādara? Tēlaini izsakoties, lai vīns ieelpotu un atbrīvotu garšas, aromātus.

Tāpēc, ka vīns ir dzīvs!

“Es vīnu vienmēr salīdzinu ar cilvēku. Iztēlojieties: cilvēkam aizliek kāju aiz auss un šādā pozā uz 24 stundām iesloga šaurā kastē. Pēc tam viņu izlaiž no kastes un liek skriet maratonu. Cilvēkam taču vajag izstaipīties, izlocīt kājas. Ar vīnu ir tāpat. Atverot pudeli, mēs vīnu kā džinu izlaižam no pudeles. Vīnam vajag uzņemt gaisu, atbrīvot īpašības un izpausties,” turpina Jānis.

Vīna glāžu veidu ir daudz, bet lai tas mūs nebiedē!

Universāla vīna glāze, no kuras vajadzības gadījumā var dzert jebkuru vīnu. Drīzāk šī glāze piemērota deserta vīnam vai stiprinātajam vīnam.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Deserta vīna glāze. Saldo vīnu vienmēr pasniedz nelielās glāzēs.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

No “Flute” formas dzirkstošā vīna glāzēm pasaule pamazām atsakās, jo vienīgais šo glāžu pluss ir burbuļi. Mīnuss ir tas, ka glāze ir šaura un vīna saskares laukums ar gaisu ir mazs. Jo lielāks saskares laukums ar gaisu, jo vairāk aromātu atbrīvojas un spēlējas glāzē.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Baltvīna glāze – nedaudz mazāka nekā sarkanvīna. No baltvīna glāzes vīnziņi iesaka dzert arī dzirkstošo vīnu. Kā zināms, jebkurš dzirkstošais vīns sākotnēji ir bijis baltvīns.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sarkanvīna substance ir sarežģītāka, tāpēc vīna saskares laukumam ar gaisu jābūt nedaudz lielākam. Pareiza glāzes forma un izmērs palīdz vīnam parādīt sevi no labākās puses.

Foto: Jānis

Trendīga glāze bez kājiņas, no kuras dzert, atrodoties uz terases pie jūras.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Stipro, ozolkokā neizturēto dzērienu glāze. Šajā glāzītē var pasniegt liķieri, degvīnu, grapu.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Drīzumā par to, kā pareizi lasīt un saprast vīna pudeles etiķeti

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu