Kara postošā ietekme: cilvēki Sīrijā glābiņu meklē narkotikās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

“Es sāku ar 30 tabletēm no rīta. Pusstundu pēc brokastīm es iedzēru vēl 20, tad vēl 20 pēcpusdienā, bet pašā vakarā es ieņēmu vēl 30 vai 40. Dienas beigās izlietoto tablešu skaits varēja sasniegt pat 150,” par savu narkomāna ikdienas pieredzi kara plosītajā Sīrijā 23 gadus vecais Mahmuds. Viņš gan tagad mēģina savu atkarību pieveikt, un par piedzīvoto stāsta ASV raidsabiedrībai CNN.

Mahmuds ir viens no vairākiem desmitiem cilvēku, kas ieradušies meklēt palīdzību Sīrijas provincē Idlibā esošajā vienīgajā narkomānu rehabilitācijas centrā.

Jaunā vīrieša izvēle krita uz tramadolu – atkarību raisošu opioīdu, kas ir legāls, lēts un pieejams pretsāpju medikaments.

Kad Mahmuds bija narkotiku reibumā, viņš mēdza griezt sev rokās ar nazi. “Es pilnīgi neko nejutu,” viņš atceras.

Kara plosītajā Sīrijā oficiāla statistika par narkotiku lietotājiem netiek apkopota.

Tomēr ārsts, kurš vada rehabilitācijas centru, norāda, ka kopš kara sākuma narkotiku lietotāju skaits valstī ir palielinājies dramatiskā ātrumā.

Ārsts nevēlas atklāt savu vārdu, jo baidās, ka pret viņu vārētu tikt vērstas represijas.

“Mēs pieredzam atkarības bērniem, kuri ir 10, 11 vai 12 gadus veci. Atkarībām būtu jāsākas vēlāk, tomēr izpostīto ģimeņu dēļ tās parādās ļoti agrā vecumā,” norāda ārsts.

Idlibas provincē atrodas aptuveni miljons bēgļu no citiem Sīrijas reģioniem.

Idliba ir viens no reģioniem, kas atrodas pret Sīrijas valdību karojošo kaujinieku kontrolē.

Kopš pagājušā gada rudens provincē ir spēkā pamiers starp kaujiniekiem un Sīrijas valdības spēkiem.

Kara plosītās valsts iedzīvotāji cenšas rast kaut kādu patvērumu – gan fizisku, gan garīgu, tāpēc izejas meklēšana narkotikās ir uzskatāma par saprotamu izvēli.

“Tās padarīs tevi laimīgu,” pirmo reizi piedāvājot tramadola tabletes Mahmudam, viņam iepriekš stāstījis bijušais skolasbiedrs.

“Ņemot vērā problēmas mājās, es sāku lietot vairāk un vairāk. Man nebija darba un es vienmēr strīdējos ar savu tēvu. Es izsitu logus, es griezu sev. Beigās tēvs bija spiest mani ieslēgt, un vienreiz pat sasiet,” stāsta Mahmuds.

“Es vienmēr dzirdēju savā galvā kādu runājam,” viņš piebilst.

Tagad viņš ar saviem dēmoniem cīnās Idlibā.

Daudziem cilvēkiem Sīrijā ir maz cerību uz normālu dzīvi, tāpēc opioīdu piedāvātās “ķīmiskās debesis”, kas pieejamas nekavējoties, sniedz atvieglojumu no apkārt valdošajām kara šausmām un problēmām, narkotiku atkarības izplatību kara plosītajā valstī skaidro Beirūtas Amerikāņu Universitātes medicīnas centra psihiatrs Jozefs el Huri.

29 gadus vecais Muhameds izvēlējās šīs debesis, bet attapās ellē.

Viņš iesaistījās cīņā pret valdības spēkiem savā dzimtajā pilsētā Damaskā. Cīņās viņš tika ievainots.

Ārsts Muhamedam izrakstīja tramadolu, bet piekodināja zāles viņu lietot tikai tad, sāpes kļūst neizturamas.

Vīrietis tika ievainots krūtīs, ievainojums bija smags, tāpēc vīrietis tramadolu lietoja bieži un daudz.

“Man to vajadzēja un es to lietoju. Es kļuvu atkarīgs. Es nevarēju bez tā dzīvot. Tabletes es lietoju divus gadus,” stāsta Muhameds.

Šajos divos gados vīrieša dzīve pilnībā sagruva.

“Es nevarēju pagulēt, es nevarēju ieēst. Es vēmu, es biju vienmēr nervozs, vienmēr trīcēju,” viņš stāsta.

Tagad, uzturoties rehabilitācijas centrā, Muhamends saņem nepieciešamo palīdzību, lai atbrīvotos no atkarības.

Atbildot uz jautājumu par plāniem pēc atveseļošanās, vīrietis saka, ka viņš gribot atkal piedalīties cīņā pret Sīrijas režīmu.

Tomēr tas nozīmē, ka viņš atgriezīsies pie saviem biedriem, kuri joprojām lieto narkotikas, lai vieglāk sadzīvotu ar notiekošo.

Iespēja, ka narkotiku atkarību pārvarējis cilvēks, atkal nonākot paaugstināta stresa apstākļos, kas saistīti ar karu, atkal var atsākt lietot, ir lielāka par 50%.

El Huri pauž viedokli, ka situācijās, kad iespēja iet bojā karadarbībā ir liela, daudzi cilvēki izvēlas dzīvot pēc principa - lieto narkotikas šodien, jo rīt tu tāpat mirsi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu