Ženēvas kantonā referendumā atbalstīts aizliegums ierēdņiem valkāt reliģiskus simbolus (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šveices Ženēvas kantonā vēlētāji referendumā svētdien atbalstījuši likumprojektu, kas cita starpā aizliedz vēlētām amatpersonām un ierēdņiem valkāt reliģiskus simbolus.

Pretrunīgi vērtēto likumprojektu atbalstīja vairāk nekā 55% vēlētāju.

Likumprojekta mērķis ir paplašināt dialogu starp reliģiskajām grupām un valsti un skaidrāk definēt robežas ticības izpausmēm publiskajā sfērā.

Taču kritiķi bažījas, ka šis likumprojekts var novest pie diskriminācijas, sevišķi musulmaņu sieviešu, un bažījas, ka tas varētu būt pretrunā konstitūcijai.

Savukārt atbalstītāji uzskata, ka tas palīdzēs viest skaidrību par Ženēvas konstitūcijā ierakstītajiem principiem, kas vienādi aizsargā gan ticīgo, gan neticīgo tiesības.

Ženēvas kantona labēji noskaņotais parlaments likumprojekta tekstu pieņēma pērnā gada aprīlī. Likumprojektu atbalstīja arī protestantu un katoļu baznīcas.

Pret likumprojektu nostājās zaļie, feministu organizācijas, arodbiedrības un musulmaņu organizācijas, kurām izdevās savākt nepieciešamo parakstu skaitu, lai izvirzītu šo likumprojektu balsojumam referendumā.

Mācībspēkiem skolās Ženēvā jau ir aizliegts nēsāt reliģiskus simbolus, tostarp hidžabus. Jaunais likums attiecinās šo aizliegumu uz vēlētām amatpersonām un vietējiem un kantona ierēdņiem.

Pret likumprojektu tiesā iesniegtas divas sūdzības, kas var aizkavēt tā stāšanos spēkā, neskatoties uz nule kā notikušā referenduma rezultātu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu