Bulgārija izmeklēs ziņas par trešo Skripaļu indētāju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Bulgārijas varasiestādes izmeklēs pilsoniskās žurnālistikas platformā "Bellingcat" publicētās ziņas, ka bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanā bet militārā izlūkdienesta GRU virsniekiem Anatolija Čepigas un Aleksandra Miškina bijis iesaistīts vēl trešais aģents. "Bellingcat" ziņoja, ka ar Sergeja Fedotova vārdu ceļojušais vīrietis 2015.gadā esot bijis iesaistīts citā indēšanas gadījumā Bulgārijā, ziņo RFE/RL.

Fedotovs saistīts ar atentātu pret bulgāru uzņēmēju Emiliānu Gebrevu, kurā arī izmantota inde, kas līdzinās pret Skripaļiem pielietotajam "Novičok", ziņoja "Bellingcat". 

Noskaidrots, ka cilvēks ar pasi, kas izsniegta uz Fedotova vārda, ieradies no Maskavas Bulgārijā 2015.gada 24.aprīlī. Četras dienas vēlāk Gebrevs ar smagu saindēšanos tika nogādāts slimnīcā. Slimnīcā nonāca arī viņa dēls un kāds no viņa uzņēmuma augstākajiem vadītājiem. Vēlāk Helsinku Universitātes eksperti konstatēja saindēšanos ar "Novičok" klases vielu.

Tikmēr 45 gadus vecais Fedotovs Gebreva hospitalizācijas dienā steigšus atgriezās Maskavā caur Stambulu, lai gan iepriekš viņam bijusi iegādāta biļete atpakaļlidojumam divas dienas vēlāk no Sofijas lidostas. Pēc mēneša Gebrevs no slimnīcas tika izrakstīts, taču maija beigās viņam atkal kļuva slikti un viņš tika atkārtoti hospitalizēts. "Bellingcat" norāda, ka Fedotovs šajā laikā uz trīs dienām atkal apmeklējis Bulgāriju.

Bulgārijas parlamentārā komisija divas dienas pēc "Bellingcat" izmeklēšanas rezultātu publicēšanas paziņoja, ka pieprasīs informāciju no vietējiem izlūkdienestiem, iesaistot arī ārvalstu dienestus.

Lielbritānijas vēstniece Sofijā Emma Hopkinsa pēc tikšanās ar Bulgārijas premjerministru Boiko Borisovu un Bulgārijas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām pirmdien sacīja, ka apspriesta informācija par Gebreva saindēšanu.

"Mēs strādājam kopīgā komandā un ciešā sadarbībā, un mēs noskaidrosim faktus," sacīja vēstniece.

"Visi jautājumi par Lielbritānijas un Bulgārijas nacionālo drošību mums ir ārkārtīgi svarīgi, un mēs turpināsim šo izmeklēšanu arī pēc "Breksita"," viņa piebilda.

Gebrevs ir Bulgārijas ieroču industrijas veterāns.

"Bellingcat" uzskata, ka Fedotovs "pārliecinoši identificēts kā Krievijas militārā izlūkdienesta aģents".

Kremlis uzreiz noraidīja "Bellingcat" secinājumus. "Kā tas iespējams, ka ķīmiskā ieroča pielietošana Eiropā 2015.gadā palika nepamanīta? Kāpēc mēs par to uzzinām tikai tagad?" sestdien jautāja Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs. 

Skripaļu lietā pagaidām ir divi apsūdzētie, ko Lielbritānijas varasiestādes identificējušas ar vārdiem Ruslans Boširovs un Aleksandrs Petrovs, ar ko vīrieši ieceļoja valstī. Tomēr "Bellingcat" vēlāk pārliecinoši pierādīja abu vīriešu patiesās identitātes - tie ir GRU aģenti Anatolijs Čepiga un Aleksandrs Miškins.

"Bellingcat" norāda, ka Fedotovs pagājušā gada martā ieradās Lielbritānijā divas dienas pirms Skripaļu saindēšanas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu