$238 miljonu penthauss. Dārgākais dzīvoklis ASV vēsturē un tā īpašnieks (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/EPA/Scanpix

Lai arī Ņujorkas rajonā Manhetenā vairākus miljonus dolāru vērti nekustamā īpašuma darījumi nav retums, kāds miljardieris sasniedzis jaunu rekordu, par 238 miljoniem ASV dolāru (210 miljoniem eiro) nopērkot penthausu nepabeigtā daudzdzīvokļu ēkā, vēsta "The New York Times".

Dzīvoklis atrodas Centrālparka dienvidu ielā 220. Topošā debesskrāpja vietā savulaik slējās samērā pieticīga 20 stāvu dzīvojamā ēka, no kuras pirms renovācijas tika izlikti desmitiem sabiedrības vidusslānim piederīgo īrnieku.

Penthausu iegādājās globālās investīciju firmas "Citadel" vadītājs Kenets Grifins, kura turība lēsta ap desmit miljardiem dolāru. Grifins - viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem - pēdējos gados pasācis ievērojami tērēties, izdodot prāvas summas par mākslas darbiem un nekustamajiem īpašumiem, kā arī nodarbojoties ar labdarību.

Foto: AFP/EPA/Scanpix

50 gadus vecais Grifins galvenokārt dzīvo Čikāgā, kur atrodas "Citadel" galvenā mītne. 

Grifins jau iepriekš izcēlies ar ekstravangantiem nekustamā īpašuma pirkumiem - viņam pieder 60 miljonus dolāru vērts penthauss Maiami un 122 miljonus dolāru vērta savrupmāja Londonā.

Kāda Grifinam pietuvināta persona laikrakstam "The New York Times" anonīmi atklāja, ka Grifins nekustamajos īpašumos iztērējis apmēram 700 miljonus dolāru un par vēl gandrīz tikpat lielu summu izveidojis savu mākslas kolekciju, kurā ietilpst Pola Sezana un Kloda Monē darbi.

Tajā pašā laikā Grifins nav pievienojies Bila un Melindas Geitsu un Vorena Bafeta 2010.gadā nodibinātajam miljardieru "klubiņam", kas apņēmušies lielāko daļu savas bagātības ziedot labdarībai.

Tomēr neskatoties uz to, Grifins ziedojis vairākus desmitus miljonus dolāru ASV mākslas muzejiem un institūtiem, kā arī izglītības iestādēm. To starpā ir 150 miljonu dolāru ziedojums Hārvarda Universitātei, kas 2014.gadā bija lielākais ziedojums augstskolas pastāvēšanas vēsturē.

Foto: AFP/EPA/Scanpix

Hārvarda Universitātes absolvents Grifins savu bagātību sapelnīja finanšu industrijā. 1987.gadā Grifins savā universitātes kopmītņu istabiņā sāka tirgoties ar vērtspapīriem. Trīs gadus vēlāk viņš nodibināja "Citadel". Tagad uzņēmuma vērtība ir ap 28 miljardiem dolāru. 2017.gadā Grifins nopelnīja 1,4 miljardus dolāru, kļūstot par tā gada visvairāk pelnošo riska kapitālistu.

Grifina jaunākais pirkums ASV un jo īpaši Ņujorkā rosinājis diskusijas par dārgu nekustamo īpašumu aplikšanu ar lielākiem nodokļiem. Pašlaik, iegādājoties nekustamo īpašumu par vairāk nekā miljonu dolāru, pircējs maksā nodokli vien 1% apmērā. Ņujorkas mērs Bils de Blazio uzskata, ka nepieciešams paaugstināt nodokļus "augstas vērtības darījumiem", lai valdība varētu iekasēt vairāk naudas, ko tērēt pieejamu dzīvojamo māju izveidei trūcīgākajiem iedzīvotājiem.

Mērs sevi pieteicies kā cīnītāju pret ienākumu nevienlīdzību, kas Ņujorkā ir īpaši aktuāla problēma. Metropolē nepietiek par pieejamu cenu īrējamas dzīvojamās platības, arvien vairāk pieaugot plaisai starp nabadzībā dzīvojošajiem un ārkārtīgi bagātajiem ņujorkiešiem. Ņujorkā ir apmēram 79 000 bezpajumtnieku - vairāk nekā citās ASV pilsētās. Daudzi no tiem uz ielas sākuši dzīvot, nespējot izkļūt no augsto īres cenu un zemo algu apburtā loka.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu