ASV gubernators ierauts rasisma skandālā, taču neatkāpsies (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV Virdžīnijas štata gubernators demokrāts Ralfs Nortems
ASV Virdžīnijas štata gubernators demokrāts Ralfs Nortems Foto: AFP/SCANPIX

ASV Virdžīnijas štata gubernators demokrāts Ralfs Nortems svētdien paziņoja, ka negrasās atkāpties, neraugoties uz daudzajiem mudinājumiem amatu pamest skandāla dēļ, kas izraisījies saistībā ar 1984.gada medicīnas skolas gadagrāmatā Nortema lappusē publicēto rasistisko fotogrāfiju.

"Es esmu domājis par atkāpšanos, bet es esmu arī domājis par to, kas Virdžīnijai šobrīd ir vajadzīgs," telekanālam CBS sacīja gubernators. "Un es tiešām uzskatu, ka es esmu tādā pozīcijā, kur es varu pacelt Virdžīniju jaunā līmenī. Virdžīnijai ir vajadzīgs kāds, kurš ir spēcīgs, kuram ir līdzcietība, kuram ir drosme un kuram ir morāli orientieri. Un tāpēc es nekur neiešu."

Nortems, kuram ir ārsta izglītība, piebilda: "Es esmu bijis ļoti sarežģītās situācijās. Dzīvības un nāves situācijās, rūpējoties par slimiem bērniem. Un šobrīd Virdžīnijai ir vajadzīgs kāds, kurš var dziedēt. Lai to paveiktu, nav labāka cilvēka par ārstu."

Nortems ir viena no trim Virdžīnijas štata augstākajām amatpersonām, kas šobrīd ir ierautas skandālos. Visi trīs ir demokrāti.

Divas sievietes apsūdz vicegubernatoru Džastinu Fērfaksu seksuālos uzbrukumos, kas notikuši pirms vairāk nekā desmit gadiem. Fērfakss šīs apsūdzības noraida.

Štata ģenerālprokurors Marks Herings atzinis, ka 80.gados, būdams koledžas students, kādā ballē seju noklājis ar tumšu grimu, atveidojot repa mūziķi.

Pirmais skandālā tika ierauts gubernators, kad medijos parādījās medicīnas skolas gadagrāmatas Nortema lappuses fotogrāfija. Tajā redzami divi cilvēki - viens ar melnu grimu noklātu seju, bet otrs kukluksklana tērpā.

Nortems sākotnēji apgalvoja, ka fotogrāfijā viņš ir viens no diviem cilvēkiem, tomēr vēlāk skaidroja, ka neviens no fotogrāfijā redzamajiem nav viņš.

Tiesa gan, viņš atzina, ka 1984.gadā piedalījies kādā konkursā, atveidojot Maiklu Džeksonu, un priekšnesumam esot noklājis seju tumšākā tonī.

Grima mākslas virziens, kas teātrī, kino, dažādos konkursos un karnevālos ticis izmantots, baltādainajiem atveidojot melnās rases varoņus, mūsdienās ASV arvien vairāk tiek uzskatīts par negatīvu parādību, kas nostiprina rasu stereotipus un ir aizskaroša.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu