Norvēģijas izlūkdienests vaino Krieviju atkārtotā GPS signālu bloķēšanā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Norvēģijas ārējais izlūkdienests tur aizdomās Krieviju par GPS signālu atkārtotu bloķēšanu Norvēģijas ziemeļos, liecina dienesta ikgadējais risku novērtējuma ziņojums.

Ziņojumā teikts, ka no Krievijas teritorijas kopš 2017.gada vairākkārt bloķēti GPS signāli Norvēģijas reģionos netālu no robežas ar Krieviju.

GPS signāli bieži traucēti laikā, kad Norvēģijā notikuši militārie manevri, tostarp NATO manevru "Trident Juncture 18" laikā pagājušajā gadā.

NATO manevros, kas norisinājās no 25.oktobra līdz 7.novembrim, piedalījās aptuveni 50 000 karavīru no 31 valsts - 29 NATO valstīm, kā arī Somijas un Zviedrijas. Sauszemes manevri notika Norvēģijas centrālajā daļā, jūras spēku manevri - Atlantijas ziemeļdaļā un Baltijas jūrā, bet gaisa spēku manevri - Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas gaisa telpā.

Arī Somija ziņoja, ka NATO manevru laikā virs Somijas ziemeļiem novēroti plaši GPS signāla traucējumi, un izsauca Krievijas vēstnieku saistībā ar šo incidentu.

Maskava visus pārmetumus GPS signālu traucēšanā noliedza.

"Šī nav jauna problēma Norvēģijas un sabiedroto mācību operācijās," atzina Norvēģijas ārējā izlūkdienesta vadītājs Mortens Hāga Lunde.

Viņš norādīja, ka GPS signālu traucēšana apdraud arī civilo gaisa satiksmi, policijas un medicīniskās palīdzības dienestu darbu.

Norvēģija ir vairākkārt runājusi par šo jautājumu ar Krievijas varasiestādēm, un sadarbojas ar Ziemeļvalstīm, lai savāktu pēc iespējas vairāk informācijas, sacīja Norvēģijas aizsardzības ministrs Franks Bake-Jensens.

"Svarīgi (..) skaidri pateikt, ka tas ir nepieņemami," intervijā televīzijā uzsvēra ministrs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu