Latviju vairs nepozicionēs kā reģionālo finanšu pakalpojumu centru (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

No Finanšu sektora attīstības plāna svītros norādi uz Latviju kā reģionālo finanšu pakalpojumu centru, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Otrdien, 12.februārī, valdība izskatīs FM sagatavoto ziņojumu par "Finanšu sektora attīstības plāna 2017.-2019.gadam" izpildi, kā arī tajā veicamās izmaiņas. FM piebilda, ka ar plāna grozījumiem no plāna mērķa paredzēts svītrot norādi uz Latviju kā reģionālo finanšu pakalpojumu centru.

Plāns tika apstiprināts ar Ministru kabineta 2017.gada 21.marta rīkojumu. Tajā noteikts finanšu ministra izveidotajai darba grupai izvērtēt plāna ieviešanas gaitu un ietverto uzdevumu īstenošanas ietekmi, kā arī ministram līdz 2017.gada 31.decembrim un 2018.gada 31.decembrim iesniegt valdībā priekšlikumus par turpmāko plāna uzdevumu īstenošanu.

Ar grozījumiem no plāna mērķa plānots svītrot norādi uz Latviju kā reģionālo finanšu pakalpojumu centru. FM šādu priekšlikumu skaidroja ar notikušajām pārmaiņām finanšu sektorā, kā arī saņemto Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" novērtējumu, kas neatbalsta šādas norādes aktualitāti un nepieciešamību.

"Tāpat patlaban līdz pārmaiņu procesa noslēgumam un Latvijas starptautiskās reputācijas nostiprināšanai šāda atsauce veicina Latvijas starptautiskās reputācijas tālāku pasliktināšanos, jo var radīt maldīgu priekšstatu, ka Latvija turpina ignorēt paaugstinātos riskus un neveic to atbilstošu vadību," atzina ministrijā.

Finanšu sektora attīstības plāna 2017.-2019.gadam horizontālā prioritāte joprojām ir finanšu sektora noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas atbilstības un valsts reputācijas paaugstināšana.

Plāns paredz, ka Latvijas finanšu sektora paaugstinātā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska ekspozīcija rada draudus valsts reputācijai un Latvijas finanšu sektora stabilai ilgtermiņa attīstībai, tādējādi plānā ietvertie pasākumi tiek plānoti un ieviesti ar nosacījumu, ka tie nepalielina minēto riska līmeni, bet vērsti uz tā kontrolētu plānveidīgu pazeminājumu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu