ASV atbalstītie Sīrijas spēki turpina ofensīvu pret "Islāma valsts" kaujiniekiem (2)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

ASV atbalstītie Sīrijas Demokrātiskie spēki pirmdien turpina ofensīvu pret teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem Sīrijas austrumos.

Ielenktie "Islāma valsts" kaujinieki cīnās pretī, izmantojot pašnāvnieku uzbrukumus, snaiperus un slazdus ar spridzekļiem, ziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) un kurdu vadītā ziņu aģentūra "Hawar".

Sīrijas Demokrātiskie spēki - alianse, kurā vadošā loma ir kurdiem - septembrī sāka ofensīvu pret "Islāma valsts" kaujiniekiem Deir ez Zoras provincē. Kopš tā laika kurdu vadītajai aliansei izdevies atspiest atpakaļ džihādistus, ierobežojot tos četru kvadrātkilometru platībā starp Eifratas upi un Irākas robežu.

Aptuveni nedēļu Sīrijas Demokrātiskie spēki ievēroja pauzi savā ofensīvā, lai dotu iespēju mierīgajiem iedzīvotājiem pamest šo teritoriju, bet sestdien atsāka ofensīvu.

SOHR ziņoja, ka Sīrijas Demokrātiskie spēki virzās uz priekšu lēnām, jo "Islāma valsts" kaujinieki nomīnējuši teritoriju, izmanto tuneļus un rīko pašnāvnieku uzbrukumus ar automašīnām, kurās sakrautas sprāgstvielas.

"Islāma valsts" kaujinieki izmanto arī civiliedzīvotājus kā dzīvo vairogu.

SOHR rīcībā esošā informācija liecina, ka pirmdien dzīvību zaudējuši 13 "Islāma valsts" kaujinieki, tostarp pieci pašnāvnieki, kas sarīkojuši sprādzienus. Krituši arī seši Sīrijas Demokrātisko spēku kaujinieki.

"Islāma valsts" padzīšana no Baguzas ciemata un apkārtējiem apgabaliem pieliktu punktu četrus gadus ilgajai starptautiskajai cīņai pret šo grupējumu, kas 2014.gadā sagrāba savā varā plašas teritorijas Sīrijā un Irākā un pasludināja tur savu kalifātu.

Grupējums pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības un teritorijās, ko kontrolēja, centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas.

"Hawar" ziņoja, ka Baguzā pirmdien norisinās smagas cīņas starp karojošajām pusēm.

"Islāma valsts" kontrolēto teritoriju pēdējās nedēļās pametuši vairāk nekā 20 000 cilvēku.

ASV amatpersonas pēdējās nedēļās izteikušās, ka "Islāma valsts" zaudējusi 99,5% no teritorijām, ko agrāk kontrolēja Sīrijā, taču aktīvisti un vietējie iedzīvotāji apgalvo, ka grupējumam ir slepenas šūniņas Sīrijā un Irākā un tas gatavojas pretestībai.

ASV armija ir brīdinājusi, ka "Islāma valsts" var mēģināt atgūt zaudēto varu, ja militārais spiediens un pretterorisma operācijas atslābs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu