Kariņš: FKTK un Kontroles dienests vienosies par "ABLV Bank" kreditoru pārbaužu metodoloģiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Krišjānis Kariņš
Krišjānis Kariņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) ir ticība, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (Kontroles dienests) līdz 20.februārim vienosies par "ABLV Bank" kreditoru pārbaužu metodoloģiju.

Kā šodien pēc koalīcijas partiju sanāksmes pavēstīja premjers, līdz šim FKTK un Kontroles dienests nav varējuši šajā jautājumā vienoties, līdz ar to Latvija un mūsu sabiedrība zināmā mērā ir kā "ķīlnieki", jo šadā situācijā ir drauds nonākt "pelēkajā sarakstā", kas smagi iedragātu ekonomiku, skaidroja politiķis.

Kariņš atzina, ka jautājums par "ABLV Bank" kreditoru pārbaužu metodoloģiju pašlaik ir svarīgākais "Moneyval" rekomendāciju kontekstā. Attiecībā uz pārējām rekomendācijām, valdības vadītājs pozitīvi vērtē, ka "kopumā viss virzās uz priekšu".

Vaicāts par uzticību abu institūciju atbildīgajām amatpersonām, viņš norādīja, ka jautājums nav par to, bet par nepieciešamību šīm iestādēm vienoties jeb par rezultātu.

Kā ziņots, pēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes 6.februārī Kariņš informēja, ka jaunās valdības pirmā Finanšu sektora attīstības padomes sēde tika veltīta Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" rekomendācijām, kuru īstenošana paredz izskaust Latvijā naudas atmazgāšanu.

Latvijai jāizpilda vairāk nekā 90 "Moneyval" ieteiktie pasākumi. Pēc Kariņa sacītā, Latvija ir apņēmusies ieviest rekomendācijas laikā, tomēr vēl nav atrisināts jautājums par "ABLV Bank" pašlikvidācijas metodoloģiju, proti, kā tiks pārbaudīta no bankas izmaksātās naudas izcelsme kreditoriem. Patlaban ar šo jautājumu nodarbojas gan FKTK, gan Kontroles dienests.

Kariņš sacīja, ka katrai iestādei ir atšķirīgs redzējums par to, kādai šai metodoloģajai vajadzētu būt, tāpēc FKTK un Kontroles dienestam tika dotas divas nedēļas laika, lai tās šo metodoloģiju savstarpēji saskaņotu. Bet, rēķinot no 6.februāra, pēc divām nedēļām metodoloģiju plānots skatīt Finanšu sektora attīstības padomes sēdē.

Vaicāts, vai metodoloģija būs jāsakņo arī ar starptautiskajiem partneriem, Kariņš atzina, ka tā būs jāsaskaņo ar ASV Valsts kasi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu