Maķedonija novāc valsts nosaukuma zīmes, gatavojoties pārdēvēšanai par Ziemeļmaķedoniju (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Maķedonijas varasiestādes pirmdien sākušas novākt oficiālās valsts nosaukuma zīmes no valdības ēkām, gatavojoties valsts pārdēvēšanai par Ziemeļmaķedoniju. Galvaspilsētā Skopjē no valdības ēkas tika novākta zīme "Maķedonijas Republikas valdība". Otrdien tur notiks ceremonija, kur tiks pacelts NATO karogs.

Varasiestādes arī gatavojas nomainīt zīmes uz robežas ar Grieķiju.

Grieķijas parlaments piektdien ratificēja protokolu kaimiņvalsts Maķedonijas uzņemšanai NATO, šo soli sperot pēc tam, kad bijusī Dienvidslāvijas republika bija pieņēmusi lēmumu par valsts nosaukuma maiņu.

Saskaņā ar valstu starpā panākto vienošanos, tā kā Grieķija ratificējusi uzņemšanas protokolu, Skopje oficiāli sāks īstenot nosaukuma maiņu.

Maķedonija publicēs vienošanos ar Grieķiju valdības laikrakstā, lai tā stātos spēkā.

Kā ziņots, Grieķijas parlaments janvārī ratificēja Atēnu un Skopjes vienošanos, kas paredz Maķedoniju pārdēvēt par Ziemeļmaķedoniju.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs jūnijā parakstīja ar Maķedonijas valdības vadītāju Zoranu Zaevu vienošanos, kas paredz pārdēvēt Maķedonijas Republiku par Ziemeļmaķedonijas Republiku, lai tādējādi pieliktu punktu jau gadu desmitiem ilgušajam abu valstu konfliktam un pavērtu Maķedonijai ceļu uz Eiropas Savienību (ES) un NATO.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāvēja kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas.

Grieķija uzskatīja, ka kaimiņvalsts, sevi dēvējot par Maķedoniju, izsaka teritoriālās pretenzijas uz Grieķijas ziemeļu provinci, kas arī tiek saukta par Maķedoniju.

Grieķijas iebildumu dēļ Maķedonija ANO un citās starptautiskajās organizācijās uzņemta ar pagaidu nosaukumu "bijusī Dienvidslāvijas republika Maķedonija".

Šā strīda dēļ Grieķija bloķēja Maķedonijas centienus iestāties ES un NATO.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu