ASV kongresmene atvainojas par izteikumiem pret Izraēlas lobiju (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV demokrātu kongresmene Ilhana Omara
ASV demokrātu kongresmene Ilhana Omara Foto: AFP/SCANPIX

ASV demokrātu kongresmene Ilhana Omara pirmdien izpelnījās plašu nosodījumu par Izraēlas atbalsta lobija organizācijai AIPAC veltītajiem izteikumiem, kas tika uztverti kā antisemītiski. Nosodījums, arī no Pārstāvju palātas un Senāta demokrātu līderu puses, iezīmēja plaisas starp izteikti proizraēliskajiem demokrātiem un progresīvo, Izraēlai kritiski noskaņoto likumdevēju vilni.

Svētdien tviterī izsakoties par AIPAC, Omara norādīja: "Viss grozās ap Bendžaminiem, mazais" - 100 dolāru banknošu apzīmējumu piesaucot, kā noprotams, lai norādītu, ka likumdevēju nostāju Izraēlas jautājumā kontrolē nauda.

Kritiķi pārmeta Omarai, kas ir viena no divām pirmajām Kongresā ievēlētajām musulmanietēm, ka viņa lietā likusi ilgi pastāvējušos antisemītiskos tēlus par to, ka ebreju nauda kontrolē politiku un atbalstu Izraēlai.

"Tas, ka kongresmene Omara izmanto antisemītiskus tēlus un aizspriedumainas apsūdzības par Izraēlas atbalstītājiem, ir dziļi aizskaroši," paziņojumā apliecināja Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi.

Pirmdien Omara atvainojās par saviem izteikumiem.

"Man nodoms nekad nav bijis aizvainot manus vēlētājus vai ebreju izcelsmes amerikāņus kopumā," paziņojumā norādīja kongresmene. "Antisemītisms ir reāls, un es esmu pateicīga sabiedrotajiem ebrejiem un kolēģiem, kas mani ir izglītojuši par antisemītisko tēlu sāpīgo vēsturi."

"Vienlaikus no jauna apstiprinu, ka lobētāju, arī AIPAC, loma mūsu politikā ir problemātiska," uzsvēra Omara.

Kongresmene ar savu nostāju Izraēlas jautājumā jau iepriekš izsaukusi strīdīgu reakciju.

Omara atbalsta boikota, investīciju atsaukšanas un sankciju kustību (BDS), kas iestājas par ekonomiska spiediena vēršanu pret Izraēlu politikas dēļ, kādu tā īsteno pret palestīniešiem.

Vēlēšanu kampaņas gaitā atkārtota uzmanība tika pievērsta tvītiem, kurus Omara publicēja 2012.gadā, kad notika Izraēlas militārā operācija Gazas joslā.

"Izraēla ir nohipnotizējusi pasauli," togad norādīja Omara, aicinot cilvēkus "ieraudzīt Izraēlas ļaunos darbus".

Omara ir dzimusi Somālijā un 14 gadu vecumā viņai kopā ar vecākiem tika piešķirts patvērums ASV.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu