Lielbritānija steidzīgi meklē iespējas noslēgt jaunus tirdzniecības līgumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/AFP/AP/EPA/Scanpix

Lielbritānija parakstījusi vienošanos ar Šveici par tirdzniecības attiecību turpināšanu pēc “Brexit”. Šāds solis sperts, lai nodrošinātu vairāku tūkstošu uzņēmumu darbību pēc tam, kad Lielbritānija būs atstājusi Eiropas Savienību (ES), vēsta “The Guardian”.

Britu Starptautiskās tirdzniecības departamenta pārstāvji norāda, ka panāktā vienošanās ļaus turpināt tirdzniecības attiecības pēc pašlaik spēkā esošajiem noteikumiem.

Tiek ziņots, ka Lielbritānijas ministri steidzīgi meklē iespējas, kā nodrošināt vairāk nekā 40 tirdzniecības līgumu pagarināšanu. Pastāvot reālai iespējai par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības bez vienošanās par izstāšanās nosacījumiem, visi tirdzniecības līgumi, kas slēgti ar ES valstīm, zaudēs savu spēku.

Ja Lielbritānija nespēs noslēgt jaunas vienošanās, pēc 29. marta tirdzniecībā ar Eiropas Savienību spēkā stāsies Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumi – tas nozīmēs augstākus muitas tarifus, kā arī papildus izdevumus gan britu, gan ārzemju kompānijām.

Aprēķināts, ka 2017. gadā Lielbritānijas tirdzniecības ar ES apjoms novērtēts 117 miljardu mārciņu (133 miljardu eiro) apmērā.

Tāpat Lielbritānijas ministri plāno jau tuvākajā laikā noslēgt jaunus tirdzniecības līgumus ar Kanādu, Dienvidkoreju un Japānu. Pašlaik izdevies panākt konceptuālu vienošanos ar Austrāliju un Jaunzēlandi, kā arī atsevišķām Āfrikas valstīm.

Savukārt starptautiskās tirdzniecības sekretārs Līams Fokss norāda, ka nule noslēgtā vienošanās ar Šveici ir ārkārtīgi svarīga.

“Tā pozitīvi ietekmēs vairāk nekā 15 tūkstošus mūsu eksportētāju. Tas dos mums darba vietas, bet būs stabils pamats būvēt jaunas un spēcīgas tirdzniecības attiecības ar Šveici pēc tam, kad atstāsim ES,” sacīja Fokss.

Viņš piebilda, ka pašlaik Starptautiskās tirdzniecības departamenta pārstāvji uzsvēra, ka pašreizējā prioritāte Lielbritānijai ir panākt vienošanās ar ES valstīm par līdzvērtīgiem noteikumiem, kādi spēkā ir pašlaik, esot brīvai tirdzniecībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu