OIK atcelšanas tiesiskos aspektus par 9000 eiro izvērtēs advokātu birojs "Ellex Klavins" (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanas tiesiskos aspektus par 9000 eiro izvērtēs zvērinātu advokātu birojs "Ellex Klavins", aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ministru kabineta sēdē otrdien EM informēja valdību par neatkarīga trešās puses izvērtējuma par obligātā iepirkuma mehānisma atcelšanu un izmaksātā atbalsta atgūšanu tiesiskā ceļā būtību un jautājumiem, par kuriem tiks lūgts sniegt juridisku vērtējumu.

Ministrija nekavējoties noslēgs līgumu ar "Ellex Klavins", kas tirgus izpētes ietvaros iesniedza piedāvājumu ar zemāko cenu un pauda gatavību minēto izvērtējumu veikt divu nedēļu laikā no līguma noslēgšanas brīža. Plānotā līguma summa ir 8712 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Izvērtējuma ietvaros EM lūgs viedokli par to, vai atbalsta piešķiršana elektroenerģijas ražotājiem valsts atbalsta shēmas atjaunojamo energoresursu enerģijas un koģenerācijas ražošanai ir uzskatāma par atbilstošu Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām, ņemot vērā saskaņojumu ar Eiropas Komisiju 2017. gada aprīlī. Tāpat tiks vērtēts, vai tiesiski ir iespējama izmaksātā atbalsta pilnīga vai daļēja atgūšana, nepārkāpjot tiesības uz īpašumu un tiesisko paļāvību.

"Ja izvērtējumā tiek konstatēts, ka tas ir iespējams, ministrija lūdz izvērtēt arī tiesiskos instrumentus izmaksātā atbalsta pilnīgai vai daļējai atgūšanai, kā arī izvērtējumu par tiesvedības riskiem atbalsta pilnīgas vai daļējas atgūšanas gadījumā, iekļaujot gan šādas atgūšanas atbilstību starptautiskiem līgumiem, ar kuriem tiek aizsargāti ieguldījumi Latvijā, gan atbilstību Satversmei," skaidroja EM.

Vienlaikus ministrija lūgusi izvērtējumā iekļaut arī ārvalstu tiesu praksi līdzīgās lietās - vai tiesiski ir iespējama atbalsta pārtraukšana ar 2019.gada 31.martu. Ja tiks konstatēts, ka tas ir iespējams, ministrija lūgs izvērtēt risinājuma atbilstību Satversmei, kā arī atbilstību starptautiskiem līgumiem, ar kuriem tiek aizsargāti ieguldījumi Latvijā, izvērtējumā iekļaujot arī ārvalstu tiesu praksi līdzīgās lietās.

Minēto neatkarīgas trešās puses izvērtējumu līdztekus ar citiem konsultāciju procesā saņemtajiem vērtējumiem EM izmantos normatīvo aktu sagatavošanā, lai izpildītu Saeimas lēmumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu