Trīssoļlēcējs Misāns: Šobrīd akcents ir uz Tokijas olimpiskajām spēlēm

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Elvijs Misāns
Elvijs Misāns Foto: Zane Bitere/LETA

Lai arī šajā sezonā ir vairākas svarīgas vieglatlētikas sacensības, Latvijas trīssoļlēcējs Elvijs Misāns šobrīd akcentu liek uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm, sarunā ar žurnālistiem teica sportists.

Šobrīd ir ieskrējusies vieglatlētikas sezona telpās, kuras kulminācija būs marta ievadā Glāzgovā gaidāmais Eiropas čempionāts. Savukārt septembra un oktobra mijā Dohā notiks pasaules čempionāts. Šajā nedēļas nogalē Kuldīgā arī norisināsies Latvijas čempionāts telpās, kurā Misāns iecerējis piedalīties.

"Pēc Latvijas čempionāta vēl jāiegulda darbs līdz Eiropas meistarsacīkstēm. Šobrīd ir viss, kam ir jābūt, izņemot pāris ļoti smalkas nianses, kuras arī grasos izlabot. Latvijas čempionāts būs kā testa sacensības, vai šīs nianses strādā. Savukārt uz Eiropas čempionātu visu pielāgošu, lai es būtu jau pilnā gatavības režīmā. Fiziski jūtos gatavs, un ātrums arī man ir. Iepriekš tik ātrs uz lēkšanas celiņa nebiju juties, tas arī bija galvenais, ko uz šo sezonu vēlējos iegūt," neslēpa Misāns.

Latvijas vieglatlēts nenoliedza, ka lielāks ātrums uz celiņa iegūts jau pirms iepriekšējās sezonas, kad trenējies ASV, tomēr ķermenim bija nepieciešams laiks, lai pie tā pierastu un iestrādātos automātiskas kustības.

"Eiropas čempionāts telpās ir ziemas sezonas svarīgākais starts, bet akcents ir uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. Savā karjerā vēl neesmu aizbraucis ne uz vienu Olimpiādi un izbaudījis turienes atmosfēru. Gribu šo mērķi izpildīt un doties uz Tokiju. Tomēr es negribētu vienkārši aizbraukt - vēlos cīnīties ar elites sportistiem. Zinu, ka varu ar viņiem sacensties, tikai jāsakārto galva un jāsaliek viss pa plauktiem," uzsvēra Misāns.

Iepriekšējai sezonai Misāns gatavojās ASV pie trenera Džeremija Fišera, tomēr pirms šīs sezonas šādas treniņnometnes nebija.

"Šajā starpsezonā ASV nebiju, jo nezināju, kāds man būs finansējums. Jutu, ka man pēc pavadītā laika tur pietrūka parasti rudenī ieliktās bāzes, jo viņi tur smagus treniņus netaisa, bet gan vienkārši visu laiku notur sevi tonusā. Tas manam ķermenim bija interesanti, salīdzinot ar to, kas piedzīvots Latvijā, jo vispirms ieliekam pamatīgāku bāzi, bet sportiskajā formā ieejam sezonas laikā. Man šī jaunā metode nenostrādāja," atklāja Misāns.

Fizisko bāzi šai sezonai Misāns kopā ar treneri Mārīti Lūsi ielika Igaunijas pilsētā Veru.

"Sezonas sākumā biju fiziskā bedrē, bet šobrīd jūtu, ka tas viss pamazām sāk nākt ārā. Uz Eiropas čempionātu visam jābūt labi," drošs ir latviešu sportists.

Savukārt, atceroties pavadīto laiku ASV, Misāns norādīja, ka viņam tur nav patikušas dažas nianses.

"Fišers ir ļoti labs treneris, tomēr nenostrādāja tas, ka viņš plātījās ar to, cik treniņos esmu spēcīgs un ka tagad lēkšu 17,50 metrus. Neesmu pieradis pie šādas amerikāņu mentalitātes, jo esmu latvietis. Kāpēc jāstaigā apkārt un jāstāsta par maniem rezultātiem, kas nemaz vēl nav uzrādīti? Protams, es zināju, ko viņš visiem ir sastāstījis. Labi, treniņos šo rezultātu var uzlēkt, bet, kad tev uzliek uz pleciem milzīgu ziloni, nav viegli. Tas bija sitiens pa smadzenēm," atzina trīssoļlēcējs.

Pagājušās sezonas svarīgākajās sacensībās - Eiropas čempionātā - Misāns startēja neveiksmīgi, jo ar rezultātu 16,26 metri palika tikai 17.vietā.

"Sezona bija te augšā, te lejā. Tā bija tāda, jo treniņos, izmantojot jaunā trenera metodi, man no desmit lēcieniem sanāca divi. Zināju, ka būs slikti, jo tas reāli nozīmē, ka man no desmit sacensībām sanāks divas. Tāda arī bija sezona. Tāpēc par Eiropas čempionātu nebiju pārsteigts - zināju, ka tur būs viena no tām divām reizēm vai viena no astoņām. Bija viena no astoņām. Ja treniņos izdodas desmit lēcieni no desmit, tad arī sacensībās būs labi rezultāti," pauda Misāns.

Kad Misāns ir Latvijā, viņš trenējas Rīgas Nacionālajā sporta manēžā, kas regulāri tiek pelta kā nepiemērota vieta kvalitatīviem treniņiem.

"Šai manēžai ir pateicīgs segums. Labi, visi šai vietai "brauc virsū", bet segums tai ir gana labs, jo apakšā ir dēļu grīda, kas man kā lēcējam ir ļoti svarīgi. Pa betonu es nevaru lēkāt. Mums jau nav, kur citur trenēties. Visu cieņu, Kuldīgā sacensībām ir lieliska manēža, runājot par taisnajām disciplīnām, bet pa apli skriet tur ir sarežģīti, jo nav īsti labas virāžas. Savukārt zem seguma apakšā ir dzelzsbetons. Ja trenējies tur ikdienā un izturi, tev ir tērauda kājas, vai arī vienkārši neizturi," izteicās Misāns, piebilstot, ka Tukumā ir izveidota teicama manēža treniņiem.

"It kā varētu braukāt uz turieni, bet kāpēc tas jādara, ja valdība varētu saņemties un uzcelt vieglatlētikas manēžu? Par ko vispār ir runa, ja viņi saka, ka tas neatmaksāsies vai būs grūti uzturēt? Vairumā sporta veidu fiziskā sagatavotība tiek trenēta pie vieglatlētikas treneriem. Ja šiem speciālistiem būs sava manēža, treniņi būs daudz kvalitatīvāki, un arī komandu sporta spēļu pārstāvjiem būs lielāks prieks doties uz svaigām telpām. Vieglatlētikas manēža ir savienojama ar visiem sporta veidiem," pārliecību pauda Misāns.

Misāna personīgais rekords trīssoļlēkšanā telpās ir 17,02 metri, kamēr āra stadionos - 16,77 metri. Viņš aiz leģendārā Māra Bružika ir tikai otrais trīssoļlēcējs Latvijas vēsturē, kurš spējis aizlēkt vismaz 17 metrus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu