"Dzelteno vestu" bokserim par policistu piekaušanu piespriests cietumsods (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bijušais profesionālais bokseris Kristofs Detinžē
Bijušais profesionālais bokseris Kristofs Detinžē Foto: SIPA/Scanpix

Bijušais profesionālais bokseris Kristofs Detinžē, kurš kļuva par Francijas "dzelteno vestu" protestu kustības varoni pēc policistu piekaušanas demonstrācijas laikā, trešdien tika atzīts par vainīgu un saņēma viena gada cietumsodu.

Tiesnesis, ignorējot prokurora aicinājumu pēc ievērojami smagāka soda, sacīja, ka Detinžē būs atviegloti soda izciešanas nosacījumi, kas ļaus viņam pa dienu strādāt, bet nakti pavadīt cietumā.

37 gadus vecais Detinžē ir bijis apcietinājumā, kopš viņš pēc janvārī notikušā uzbrukuma pats ieradās policijā.

5.janvārī tika nofilmēts, kā 1,9 metrus garais Detinžē piekāva divus policistus, kuri Parīzē sargāja tiltu ceļā uz Nacionālo asambleju.

Šis video, kas atkārtoti bija demonstrēts televīzijā un sociālajos medijos, trešdien tika vēlreiz parādīts tiesā.

Precētais triju bērnu tēvs Detinžē, kurš iepriekš nav bijis tiesāts, tiesā atvainojās par savām darbībām.

"Es gribēju apturēt netaisnību, bet beigās radīju citu," Detinžē sacīja, paužot nožēlu par savu "kļūdu", kuru izprovocējušas viņa dusmas par "vardarbības" lietošanu pret demonstrantiem.

"Es redzu, ka policisti ar stekiem sit dzelteno vestu protestētājus – es to nesaprotu. Es redzu sievieti uz zemes, kāds viņu spārda un paceļ steku, un tad es metos virsū šim policistam un viņam iesitu," Detinžē mierīgi skaidroja tiesā.

Neraugoties uz viņa atvainošanos, prokurors aicināja viņam piespriest trīs gadu cietumsodu.

Bijušajam bokserim tika pateikts, ka cits tiesnesis piecu dienu laikā noteiks precīzus soda izciešanas nosacījumus.

"Jūs gulēsiet cietumā, bet varēsiet turpināt strādāt," sacīja tiesnesis, kurš trešdien piesprieda sodu.

Papildus viena gada cietumsodam Detinžē arī tika piespriests 18 mēnešu nosacīts cietumsods un aizliegums sešus mēnešus apmeklēt Parīzi. Viņam arī jāsamaksā kompensācijas cietušajiem policistiem – 2000 eiro vienam un 3000 eiro otram.

Francijas valdība ir nosaukusi Detinžē rīcību 5.janvārī par piemēru vardarbībai, kas esot raksturīga "dzelteno vestu" protestiem kopš to sākuma novembrī.

Viens no viņa piekautajiem policistiem saņēma medicīnisko palīdzību slimnīcā. Abi iesūdzēja Detinžē tiesā.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Piekāpjoties protestētājiem, valdība sākotnēji paziņoja par atteikšanos no iecerētās degvielas nodokļa paaugstināšanas, bet decembra vidū Makrons paziņoja par minimālās algas paaugstināšanu un piekāpšanos arī attiecībā uz izteikti nepopulāro nodokļu palielināšanu pensionāriem.

Daudzi no protestētājiem ir pieprasījuši Makrona atkāpšanos, bet valdība ir noraidījusi šīs prasības kā nedemokrātiskas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu