Pārstāvju palāta nobalso par ASV palīdzības apturēšanu Saūda Arābijas karam Jemenā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Pārstāvju palāta trešdien nobalsoja par Savienoto Valstu palīdzības apturēšanu Saūda Arābijas karam Jemenā, šādi vēršoties pret ASV prezidenta Donalda Trampa aliansi ar Rijādu.

Likumdevēji ar 288 balsīm pret 177 pieņēmuši lēmumu, ka prezidentam 30 dienu laikā "jāatsauc Savienoto Valstu bruņotie spēki no karadarbības Jemenā vai kas skar Jemenu".

Kopā ar demokrātiem par šo lēmumu balsoja arī 18 republikāņi.

Līdz ar šā lēmuma pieņemšanu tiek vērsts spiediens pret Senātu centienos panākt, ka arī tas rīkojas. Senātā gada nogalē tika pieņemts līdzīgs lēmums, nosodot administrācijas centienus aizstāvēt Saūda Arābiju. Šai iniciatīvai nebija turpinājuma, jo Pārstāvju palātā, kuru tobrīd vēl kontrolēja republikāņi, jautājums netika nodots balsošanai.

Šobrīd Pārstāvju palāta atrodas demokrātu kontrolē, un lēmums tur tika pieņemts bez aizķeršanās.

"Pieņemot šo rezolūciju Pārstāvju palātā, mēs esam tuvāk nekā jebkad agrāk tam, lai izbeigtu mūsu līdzdalību šajā humānajā katastrofā," tviterī norādīja kongresmenis demokrāts Ro Hanna.

"Senātam ātri ir jāpieņem šī rezolūcija un beidzot jāatjauno Kongresa konstitucionālās pilnvaras kara jautājumos," sacīja senators Bērnijs Sanders.

Ja rezolūcija tiks pieņemta arī Senātā, tas Trampu varētu piespiest pirmo reizi viņa prezidentūras laikā likt lietā veto tiesības.

Kongresa abu partiju likumdevēju rindās vairojies sašutums pret Saūda Arābiju, kopš oktobrī Saūda Arābijas konsulātā Turcijā tika noslepkavots ASV dzīvojušais žurnālists Džamals Hašogi.

Trampa administrācija turpina atbalstīt Saūda Arābiju un tās faktisko valdnieku kroņprinci Mohammedu bin Salmanu, neraugoties uz aizdomām, ka tieši viņš devis pavēli nogalināt Hašogi, un tas licis likumdevējiem nostāties opozīcijā.

Arī republikāņi pauduši neapmierinātību ar vairākiem ārpolitikas lēmumiem, arī attiecībā uz prezidenta plānu izvest karaspēku no Sīrijas un Afganistānas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu