"Facebook" izdzēsis "Sputnik Latvia" galvenā redaktora privāto kontu (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images

Kompānija "Facebook" dzēsusi Krievijas propagandas kanāla "Sputnik Latvia" galvenā redaktora Valentīna Rožencova personīgo kontu. Rožencovs apgalvo, ka konts ticis slēgts pēc tam, kad viņš tajā ievietojis tiešraidi no Rīgas mēra Nila Ušakova atbalstam rīkotā mītiņa. Nav zināms, vai tas ir patiesais iemesls, jo pasākums tiešraidē bez problēmām tika translēts Latvijas lielāko mediju, tai skaitā TVNET, "Facebook" kontos.

Pasākuma laikā tika veiktas vismaz četras tiešraides - filmēja vairāki mediji un arī pasākuma organizētāji, novēroja TVNET.

Rožencova profila vietā redzams "Facebook" paziņojums, ka "saturs pašlaik nav pieejams".

"Facebook" janvārī slēdza apmēram 360 kontus, kas bijušajās Padomju Savienības valstīs izplatīja un popularizēja Kremļa aģentūras "Rossija segodņa", galvenokārt tās sastāvā esošā "Sputņik" saturu. 

Kremļa propagandai sekoja vairāk nekā 800 000 cilvēku, taču paši to nemaz neapzinājās, jo "Facebook" konti uzdevās par tūrisma vai politiķu atbalsta grupām, slēpjot saistību ar Krievijas valdību.

Pērnā gada novembrī Rožencovs intervijā LTV žurnālistei Olgai Dragiļevai atzina, ka izplata savus rakstus ar anonīmu "Facebook" kontu palīdzību. "Tā ir ierasta, normāla satura promotēšana sociālajos tīklos," klāstīja Rožencovs. "Mēs nepārkāpjam nekādus likumus - ne "Facebook", nedz Latvijas, nedz Krievijas." Kā izrādās, vismaz "Facebook" noteikumi tomēr tika pārkāpti.

Kā ziņots, Ušakova dzīvesvietā Mežaparkā veiktā kratīšana izpelnījās lielu uzmanību Krievijas medijos. Balstoties uz bijušā Rīgas domnieka un kādreizējā "Saskaņas" biedra Ruslana Pankratova ierakstu sociālajā tīklā "Facebook", Krievijas informatīvajā telpā strauji izplatījās viltus ziņas par Ušakova aizturēšanu. Tās ātri vien ieguva spēcīgu politisko dimensiju, kad Kremļa propagandas kanāla RT galvenā redaktore Margarita Simonjana sasaistīja Ušakova aizturēšanu ar "nepilsoņu tiesību aizstāvību Latvijā", bet portāls "Gazeta.ru" situāciju raksturoja ar vārdiem "krievu raganu medības".

Vēlāk Krievijas portālu uzmanību piesaistīja arī mītiņš Ušakova atbalstam. "Sputnik" pēc mītiņa lasītājus centās pārliecināt, ka tajā piedalījies lielāks cilvēku skaits nekā ziņots.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu