Londonā izrādīs trīsvietīgu tualetes sēdekli no 12. gadsimta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Londonas muzejā apmeklētāju apskatei tiks izlikts trīsvietīgs 12. gadsimta tualetes sēdeklis, kas ļāva trīs cilvēkiem plecu pie pleca nokārtoties pilsētas atkritumu bedrē, vēsta ārvalstu mediji.

Trīsvietīgais tualetes sēdeklis reiz atradies pie Flītas upes krastiem. Tā plūst zem Londonas ziemeļu ielām un ietek Temzā. Flītas upe tiek arī dēvēta par pilsētas “zudušo upi”.

Šis iespaidīgais priekšmets kopā ar citiem viduslaiku artefaktiem tiks izstādīts Londonas muzejā. Artefaktu vidū ir arī Bronzas laikmeta ieroči, porcelāna punša bļoda un suņa kaklasiksna.

Muzeja pārstāvji ziņo, ka interesentiem izmēģināšanai muzejā būs pieejama arī šā unikālā tualetes sēdekļa replika.

“Londonas upes ir kā pilsētas asinsrite. Turklāt tās ir pilnas ar ārkārtīgi pārsteidzošiem artefaktiem, kas atklāj daudz jauna par pilsētas vēsturi. Dažādie artefakti, kas tiks izstādīti muzejā, parāda, cik iedvesmojošas šīs upes vēsturē bija arī māksliniekiem un dzejniekiem, atklājot virkni lietu, ko tie tajās pazaudējuši,” stāstīja muzeja kurators Tomass Ardills.

Izstāde ilgs no 24. maija līdz 27. oktobrim.

Antīkos ieročus, kas atrasti vairākās Londonas upēs, iespējams, tur iesvieda dažādās ciltis, lai pielabinātos upēm un glābtos no plūdiem.

Noslīcinātu dzīvnieku atliekas, punša bļoda un dažādi mākslas darbi savukārt parāda ūdens ceļu nozīmīgumu un pilsētas attīstības gaitu.

“Tūkstošiem gadu cilvēki ir dzīvojuši šo upju tuvumā, tāpēc tās bija vitāli svarīgas sadzīvē, kā arī ieņēma nozīmīgu lomu garīgajā dzīvē,” piebilda arheoloģijas muzeja kuratore Keita Samneila.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu