ASV ekonomika nonākusi recesijas priekšā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Ja netiks panākta vienošanās tirdzniecības jomā ar Ķīnu, ASV ekonomika šogad var nonākt recesijā, raidorganizācijai CNN paziņojusi “Charles Schwab” ekonomiste Liza Anna Sondersa. Viņa norāda, ka pašlaik notiekošās sarunas starp ASV un Ķīnas delegācijām ir ārkārtīgi svarīgas ASV ekonomikai.

Šonedēļ Pekinā notiek ASV amatpersonu sarunas ar Ķīnas delegāciju par tālākajām tirdzniecības attiecībām. Nepanākot vienošanos, abas valstis faktiski sāks tirdzniecības karu, respektīvi, ASV noteiks pret Ķīnu paaugstinātus 25% lielus muitas tarifus precēm 200 miljardu apmērā. Ķīna draudējusi atbildēt ar līdzvērtīgiem pasākumiem.

Tomēr, ja abām valstīm izdosies panākt vienošanos, ASV prezidents Donalds Tramps solīja, ka paaugstinātie tarifi, kas pašlaik noteikti 10% apmērā, tiks atcelti pilnībā. Viņš neizslēdza iespējamību arī pagarināt “pamiera” termiņu, kas ir spēkā līdz 1. martam.

Tomēr, ja vienošanās netiks panākta, jaunie tarifi var palēnināt ASV ekonomisko izaugsmi par vismaz vienu procentu.

“Tas neliekas daudz, taču jāņem vērā, ka ekonomiskās izaugsmes tempi krītas visā pasaulē. Var redzēt pazīmes, kas liecina par iespējamo recesiju. ASV jau šogad nonākt jaunā ekonomiskās lejupslīdes periodā,” sacīja Sondersa.

Pagājušajā gadā būtisku kritumu piedzīvoja finanšu tirgi – šogad tiek prognozēta lēna atgūšanās.

“2019. gada pirmais ceturksnis būs vērtējams negatīvi, bet ir cerības, ka tiks sasniegts zemākais punkts, pēc kā tirgi varētu atgūties,” teica Sondersa.

Viņa piebilda, ka ASV ir jāņem vērā arī šis faktors – turpinoties nedienām finanšu tirgos, tas var radīt papildu problēmas ASV ekonomikai.

Ekonomiste norādīja, ka zināmas sekas uz ASV ekonomiku atstās arī valdības darba apturēšana, kas bija ilgākā ASV vēsturē. Iepriekš vēstīts, ka ASV prezidents Tramps ilgstoši atteicās pieņemt federālā budžeta projektu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu