Austrijas tiesa neatbalsta mošeju slēgšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vīnes administratīvā tiesa secinājusi, ka Austrijas varasiestādes rīkojušās pretlikumīgi, pagājušajā gadā slēdzot sešas mošejas.

Tiesa atzina, ka Austrijas Reliģisko lietu pārvalde nav atvēlējusi mošejām pienācīgu laiku, lai novērstu problēmas, kas bija pamatā lēmumam par slēgšanu.

Vēršoties pret "politisko islāmu", Austrijas valdība, kuru veido konservatīvā Tautas partija un galēji labējā Brīvības partija, pagājušā gada jūnijā paziņoja par mošeju slēgšanu, jo tajās tiek sludināta radikālā islāmisma novirziena - salafisma - ideoloģija.

Valdība nolēma izraidīt arī musulmaņu garīdzniekus, par kuriem pastāv aizdomas, ka viņi saņem nelegālu finansējumu no Turcijas.

Austrijas Islāma ticības kopienas prezidents pauda gandarījumu par tiesas lēmumu, norādot, ka tas apliecina tiesas koriģējošo lomu "populisma laikos".

Austrijas kultūras un reliģisko lietu ministrs Gernots Blūmels savukārt paziņoja, ka neizprot tiesas lēmumu.

"Mēs izmantosim visas iespējas, lai izskaustu politisko islāmu, tā novirzes un radikālās tendences mūsu sabiedrībā," uzsvēra Blūmels.

Austrijas Reliģisko lietu pārvalde jau paziņojusi, ka tiesas spriedumu pārsūdzēs.

Austrijas Islāma ticības kopiena ir vērsusies Austrijas Konstitucionālajā tiesā pret valdības lēmumu izraidīt ārvalstu finansētos imamus. Kopiena norādījusi, ka aizliegums saņemt finansējumu no ārvalstīm Austrijā attiecas tikai uz islāmu, bet citām reliģijām šāds aizliegums nav piemērots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu