Latvija - viena no precēties naskākajām ES valstīm (5)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kāzas. Ilustratīvs attēls
Kāzas. Ilustratīvs attēls Foto: pixabay.com

Kamēr Eiropā pēdējos gadu desmitos noslēgto laulību skaits arvien samazinās, bet šķiršanās biežums palielinās, Latvija un Lietuva ir starp tām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās iedzīvotāji visaktīvāk precas. 

Lietuvā 2017.gadā uz katriem 1000 iedzīvotājiem tika noslēgtas 7,5 laulības, liecina "Eurostat" dati. Latvijā šis rādītājs ir zemāks - 6,8 laulības uz 1000 iedzīvotājiem, taču latvieši tik un tā ir trešā precēties naskākā tauta ES.

Latvija trešo vietu dala ar Kipru, kuras rādītājs ir tieši tāds pats - 6,8.

Otro vietu sarakstā ieņem Rumānija ar 7,3 noslēgtām laulībām uz katriem 1000 iedzīvotājiem.

Igaunija ir pret laulību visskeptiskāk noskaņotā Baltijas valsts - tur noslēgtas 4,9 laulības uz 1000 iedzīvotājiem, ievērojami mazāk nekā Latvijā un Lietuvā.

Savukārt vismazāk precas Slovēnijā, kur uz 1000 iedzīvotājiem tika noslēgtas vien 3,1 laulības. Rādītāju zem 4 uzrāda arī tādas valstis kā Itālija, Luksemburga, Portugāle, Francija, Spānija, Nīderlande un Beļģija.

"Laulība ilgi tikusi uzskatīta par notikumu, kas nozīmē ģimenes izveidošanos," datus komentē "Eurostat". "Taču ģimeņu veidošanās tendenču pētniecība, izmantojot tikai datus par noslēgto laulību un šķiršanos skaitu, neparāda pilno ainu. Arvien izplatītākas kļuvušas laulību alternatīvas, piemēram, reģistrētas partnerattiecības. Likumdošana nacionālā līmenī ir mainījusies, lai neprecētiem pāriem nodrošinātu plašākas tiesības."

Ģimenes modelis mainās - aizvien biežāk partneri nekādā veidā nereģistrē attiecības pat tad, ja tiem ir kopīgi bērni. 2016.gadā vairākās ES valstīs ārlaulībā piedzima vairāk bērnu nekā laulībā. To vidū bija Francija un Slovēnija - valstis, kas arī 2017.gadā uzrādīja zemus noslēgto laulību rādītājus.

Savukārt Lietuvā bija viens no augstākajiem laulībā dzimušo bērnu rādītājiem.

Eiropā kopš 1965.gada teju par 50% sarucis noslēgto laulību skaits procentuāli iedzīvotāju skaitam. Tikmēr šķirto laulību daudzums gandrīz dubultojies. "Eurostat" norāda - šķiršanos skaita pieaugums kopš 60.gadiem visdrīzāk pieaudzis tāpēc, ka ap šo laiku daudzas ES valstis legalizēja un atviegloja laulības šķiršanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu