Valsts kontrole iebilst pret ideju ļaut bērniem lietot medību ieročus (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Valsts kontrole neatbalsta Ieroču aprites likumā plānotās izmaiņas, kas ļautu medībās šaujamieročus izmantot jau no 16 gadu vecuma, informēja Valsts kontrolē.

Valsts kontrole norāda, ka priekšlikums par šādas normas iekļaušanu likumā ir virzīts bez pietiekama ietekmes novērtējuma, par to nav notikušas konsultācijas un ir saņemti vairāku organizāciju iebildumi par šādas normas neatbilstību bērnu tiesību aizsardzības principiem.

Aicinājumā atbalstīt sabiedrībā pretrunīgi vērtēto normu ir izskanējis viedoklis, ka Jaunsardzes šaušanas nodarbībās tiek iesaistīti vēl jaunāki bērni. Valsts kontroles ieskatā nav korekti argumentācijā par Ieroču aprites likuma izmaiņām izmantot šo faktu, jo nesen veiktajā revīzijā par Jaunsardzes darbību un attīstību Valsts kontrole secināja, ka nav paveikts viss nepieciešamais, lai nodarbības Jaunsardzē uzskatītu par kvalitatīvām. Valsts kontrole uzsver, ka Jaunsardzes mācību procesā ir nepieciešami tūlītēji būtiski uzlabojumi, tajā skaitā nodarbību organizēšanas drošībā.

Pašlaik Aizsardzības ministrija strādā pie Valsts kontroles ieteikumu ieviešanas un līdz šā gada 1.jūlijam ir apņēmusies uzlabot mācību procesa kvalitāti Jaunsardzē.

Starptautiskajās tiesībās ieroču lietošana nepilngadīgajām personām ir jūtīgs jautājums, un pieaugušo atbildība ir pieņemt pārdomātus un izsvērtus lēmumus bērnu vislabākajās interesēs, norāda Valsts kontrole.

"Priekšlikumam par to, vai Latvijā bērniem ir jāatļauj izmantot jebkādus ieročus, ir jābūt rūpīgi izsvērtam un pamatotam ar dažādu jomu - veselības, sociālās, bērnu tiesību aizsardzības un citu jomu - speciālistu viedokļiem. Šajā situācijā tas nav noticis. Par to liecina arī Veselības ministrijas, tiesībsarga un nevalstisko organizāciju iebildumi," skaidroja Valsts kontrolē.

Tāpat Valsts kontrolē piebilda, ka arī tiesu praksē ir atzīts, ka bērns nav sasniedzis to izpratnes līmeni par lietu kārtību un mehānismu darbību, kāds piemīt pieaugušam cilvēkam, un viņam var arī nepiemist tāda psiholoģiskā noturība un spēja reaģēt negaidītās bīstamās situācijās, kāda tā ir pieaugušajam.

Valsts kontrole aicina Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju atkārtoti izvērtēt likumprojektā iekļautās normas par atļauju nepilngadīgām personām izmantot medību šaujamieročus tālāku virzību.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu