Kas notiks ar mirušā Marsa robota “Opportunity” korpusu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Marsa izpētes robota "Opportunity" atstātās pēdas.
Marsa izpētes robota "Opportunity" atstātās pēdas. Foto: Reuters / Scanpix

Jau ziņots, ka Marsa izpētes robota “Opportunity” dzīvība pilnīgā vientulībā uz Marsa aprāvās pēc 15 gadu ilga darba. Mazais, ar saules baterijām darbinātais pašgājējs, šķiet, zaudēja visas enerģijas rezerves 2018. gada Marsa lielās smilšu vētras dēļ. Pēc pēdējā mēģinājuma sazināties ar robotu, 13. februārī NASA paziņoja, ka tas ir miris. Tālāk seko loģisks jautājums: kas notiks ar robota korpusu?

Zināms, ka ārpus Zemes biosfēras daudzi cilvēku artefakti nevar saglabāties pārāk ilgi. Piemēram, Īlona Maska automobilis, kas pagājušajā gadā tika palaists kosmosā, visticamāk, jau ir sadalījies radiācijas dēļ. Tiesa, Maska automobilim bija daudz organisku detaļu un plastmasas, kamēr Marsa robots ir veidots no izturīgāka materiāla, tomēr, kā zināja stāstīt zinātnieks Džefs Moiršs, arī robotam ir dažas sīkas plastmasas detaļas, kas saules radiācijas ietekmē sadalīsies ātrāk.

Foto: AP/Scanpix

“Tomēr, visticamāk, ja cilvēks kādreiz nokļūs uz Marsa, tad robots izskatīsies vairāk vai mazāk tāds pats kā tagad. Protams, to klās krietni liela putekļu kārta,” izdevumam "Live Science" pastāstīja Moiršs.

Tomēr, lai to piedzīvotu, cilvēkam uz Marsa jānokļūst relatīvi drīz – viena vai divu gadsimtu laikā. Ilgākā periodā vējš un smiltis lēnām iznīcinās robotu, tiesa, vēl nav zināms, kurš no šiem spēkiem pieliks punktu robota korpusam.

“Es šaubos, ka robots tiks aprakts,” piebilda Moiršs.

Uz Zemes viss, kas tiek atstāts novārtā un atrodas uz zemes virsmas, agrāk vai vēlāk tiek aprakts, tomēr tas notiek, pateicoties ūdens un tektonisko plātņu kustību efektam. Šie faktori, saprotams, neeksistē uz Marsa.

«Opportunity» dosies, iespējams, savā pēdējā misijā.
«Opportunity» dosies, iespējams, savā pēdējā misijā. Foto: NASA

Ja cilvēks tomēr nenokļūs uz Marsa, tad citplanētieši, kas tur varbūt nolaidīsies pēc miljoniem gadu, robotu atradīs akmens ieslēgumā. Līdzīgā veidā paleontologi uz Zemes atrod dinozauru fosilijas.

Tomēr NASA cer, ka cilvēku uz Marsa izdosies nogādāt jau pavisam drīz, tāpēc robots varētu piedzīvot arī pienācīgas bēres.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu