Par ko balsot konkursa “Supernova” finālā? Ekspertu vērtējums (5)

"Supernova" atbalstītāji Foto: Lauris Vīksne
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šajā sestdienā, 16. februāra vakarā, konkursa “Supernova” finālā tiks noskaidrots Latvijas pārstāvis lielajā Eirovīzijā. Savās pārdomās par astoņiem finālistiem dalās producents Juris Millers, žurnālists un Eirovīzijas fanu kluba Latvijā prezidents Miroslavs Kodis un mūzikas producents Kaspars Ansons. Kopskatā palīdzēs arī vietnes “Twiter” ekspertu kodolīgās replikas.

Markus Riva “You Make Me So Crazy”

Juris Millers: “Rivas starptautiskās karjeras salīdzinošie panākumi un pašmāju publikas atsaucība atspoguļojas viņa šīgada dziesmā – tā nav uzskatāma par veiksmīgāko, ar ko Markus ir startējis konkursā “Supernova”, un arī Eirovīzijā dziesma, visticamāk, citu vidū pazustu. Līdz ar to ļaunajai anekdotei par 2040. gadu un ikgadējo Markusa dalību Latvijas atlasē ir cerības piepildīties.”

Miroslavs Kodis: “Dziesma ir kvalitatīva. Atšķirībā no vairākiem citiem finālistiem Markusam ir liela skatuves pieredze, kas ir priekšrocība.”

Kaspars Ansons: “Domāju, ka Markus ir viens no tiem, kam uzvara dotu visvairāk. Eirovīzijas faniem ir sava gaume, un tāpēc šāda auditorija māksliniekam ne vienmēr ir nepieciešama. Markus gadījumā izpildītājs ar fanu būtu kā cimds ar roku.”

Edgars Kreilis “Chrerry Absinthe”

Juris Millers: “Solista “kucēna acis” nenoliedzami atvērs dažādu paaudžu un dzimumu balsotāju sirdis, taču dziesmas sniegumā pagaidām vēl nav jūtams tas spēks, kas vajadzīgs starptautiskajam konkursam. Vai uzvaras gadījumā viņam ir ko piedāvāt starptautiskajā mūzikas tirgū? Iespējams, šis ir labs ģenerālmēģinājums nākamā gada startam, lai gan viņu varētu uzskatīt par veiksmīgāko starp konkursa “Supernova” finālā iekļuvušajiem trīs solistiem.”

Miroslavs Kodis: “Dziesma un izpildījums ir labs, bet baidos, ka šāda veida dziesmu Eirovīzijā būs daudz un tā var "pazust" citu līdzīgo dziesmu fona.”

Kaspars Ansons: “Šo dziesmu biju dzirdējis ilgāk par vidējo latvieti. Tā tika radīta “RigaLive” dziesmu nometnē, un droši vien tāpēc dziesma man ir pielipusi. Lai tiktu pāri Latvijas robežām, pietrūkst kaut kāds stāsts par pašu izpildītāju. Cilvēkiem patīk stāsti, baumas un leģendas. Tas, protams, attiecas arī uz pārējiem dalībniekiem. Tautai vajag, par ko runāt, – cik tad ilgi apspriedīsi dziesmu?”

Aivo Oskis “Somebody’s Got My Lover”

Juris Millers: “Ja Londonā pavadītos gadus solists būtu izmantojis arī savas angļu valodas un dikcijas pilnveidošanai, iespējams, skatītājs pat nepamanītu dziesmas mūzikā “jau kaut kur dzirdētus” akcentus un neredzētu, ka jaunais solists viens pats vēl nespēj piepildīt pat nelielo LTV studijas skatuvi.”

Miroslavs Kodis: “Līdzīgi kā Edgara Kreiļa dziesma, arī šī dziesma Eirovīzijā "pazudīs" uz citu fona.”

Kaspars Ansons: “Šī ir viena no tām dziesmām, kura izklausās pēc ārzemju produkta, un to nebūtu kauns atrādīt arī lielākai auditorijai. Bet dziesmas stilistika un dinamika, šķiet, vairāk piemērota sabiedriskam pasākumam, kur cilvēki bauda dzērienus un savā starpā sarunājas, nevis velta nedalītu uzmanību priekšnesumam. Citiem vārdiem sakot, nešķiet, ka šī dziesma ir konkursa skaņdarbs.”

Double Faced Eels “Fire”

Juris Millers: “Grupu, kas kādreiz balansēja uz rokmūzikas un joku dziesmu robežas, šobrīd ieraugām jaunā – ugunīgā gaismā, taču, šķiet, šis ir tikai labs atgādinājums pašmāju publikai par šīs muzikālas apvienības reinkarnāciju, nevis nopietns pieteikums starptautiskajam konkursam.”

Miroslavs Kodis: “Puiši ir starp favorītiem uz lielo Eirovīziju. Viņiem ir dziesma, viņiem ir pieredze, tikai jāpadomā par priekšnesumu.”

Kaspars Ansons: ”Arī viens no skaņdarbiem, kurš kvalitātes ziņā tuvojas ārzemju produktam. Tomēr uzvaras gadījumā būtu grūti cīnīties ar daudziem līdzīgiem aranžējumiem. Esmu novērojis, ka šāds “Imagine Dragons” tipa pops lielajā Eirovīzijas finālā ir diezgan populārs virziens.”

Dziļi violets. feat Kozmens “Tautas dziesma”

Juris Millers: “Tipisks latviešu humora numurs, par kuru šoreiz atskan ne visai skaļi un ne visai pārliecinoši smiekli. Skaņdarbs var atkārtot “Cep kūku” “fenomenu” – Latvijas skatītājs var sabalsot “joka pēc” un, nākamajā rītā pamostoties, dievoties: “Nē, nu es taču tas nebiju! Tas taču bija tikai prikols!”

Miroslavs Kodis: “Nav saprotams - vai šī dziesma ir joks vai nav? Domāju, ka Eirovīzijas skatītāji to nesapratīs un mēs netiksim finālā.”

Kaspars Ansons: “Protams, dziesmas izredzes Latvijas atlasē ir lielas, un es to sauktu par protesta balsojumu. Ja jau mums neveicas, tad vismaz pasmejamies par to. Māksla pasmieties par sevi ir laba īpašība, bet jāsaprot, ka ir cilvēki, kuri konkursā ir ieguldījuši lielu darbu, naudu, un uzvara būtiski var ietekmēt viņu karjeru. "Dziļi violets”, visticamāk, starptautiski nevar startēt, savukārt vietējā tirgū grupai kā kāzu ansamblim spēles būs nodrošinātas katru dienu. Jautājums – vai tiešām tas ir tā vērts?”

Laime pilnīga “Awe”

Juris Millers: “Skaņdarbs, kas spēja sajūsmināt daļu vietējās sabiedrības, piesaucot grupas līdzību “U2”, taču, paskatoties (jo neskaidrās dikcijas dēļ klausīties ir visai grūti) uz kopējo grupas sniegumu, šīs varētu būt tās trīs minūtes, kuru laikā Eirovīzijas skatītāji dosies pagatavot tēju.”

Miroslavs Kodis: “Melodiska dziesma, bet ļoti garlaicīga.”

Kaspars Ansons: “Šī dziesma ir vēl viens mēģinājums uzvarēt ar atšķirīgo, un tas var izdoties. Taču uzvaras gadījumā grupai būtu jāņem vērā, ka tieši tādu formātu kā dziesmai “Awe” jauniegūtie fani vēlēsies no viņiem dzirdēt arī turpmāk. Ja grupa nav līdz galam komfortā ar jauno skanējumu un mēģinās atgriezties pie vecā, fani būs ļoti sarūgtināti, un ieguvums varētu nebūt tik liels kā cerēts.”

Samanta Tīna “Cutting The Wire”

Juris Millers: “Solistes kontekstā mans komentārs nebūs objektīvs, ņemot vērā savulaik ilggadējo sadarbību, taču jāatzīst, ka viņas gatavību starptautiskā konkursa skatuvei būtu grūti apšaubīt. Jācer, ka viņas bekvokālistes līdz finālam “noķers” to 80. - 90. gadu mijas popkultūras estētikas vilni, uz kura šajā priekšnesumā ir soliste.”

Miroslavs Kodis: “Samanta ir gatava Eirovīzijai. Jāpiedomā pie priekšnesuma, jo tikai ar dziedāšanu finālā netiksim.”

Kaspars Ansons: “Šis ir mans mīļākais priekšnesums. Ir patīkami gan skatīties, gan klausīties. Arī mākslinieks piestāv konkursam un konkurss māksliniekam! Dziesma ir pietiekami moderna un arī pietiekami uztverama cilvēkam, kurš neseko līdzi mūzikas tendencēm.”

Carousel “That Night”

Juris Millers: “Skaņdarbs, kuram ir vislielākais potenciāls atšķirties no “tradicionālā Eirovīzijas formāta”, ir arī viens no maniem personīgajiem “top3” skaņdarbiem šogad, taču apzinos, ka Latvijas vidusmēra “xfaktorizētā” publika varētu “nesaprast” šāda stila mūziku. “That night” ir labs pieteikums iepriekš nezināmam sastāvam, par kuru droši var pacelt glāzi laba vīna.”

Miroslavs Kodis: “Līdzīgas dziesmas jau ir bijušas Eirovīzijā un guvušas panākumus. Vai šī kopija iepatiksies skatītājiem? Es par to šaubos.”

Kaspars Ansons: “Liels pluss, ka dziesma izceļas, kas Latvijas kontekstā var nostrādāt. Jautājums, kas notiktu lielajā Eirovīzijas finālā? Nesenais uzvarētājs no Portugāles pierādīja, ka tas ir iespējams, bet baidos, ka plāns doties pretī uzvarai ar vienkāršību vēlreiz varētu nenostrādāt.”

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu