Tablete pret vientulību? Ja vien tas būtu tik vienkārši (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

Vientulība nešķiro cilvēkus pēc vecuma, dzimuma vai rases un mūsdienās tiek uzskatīta par ļoti nopietnu un pieaugošu draudu cilvēka veselībai. Vientulība ir epidēmija, kas var izraisīt veselu virkni veselības problēmu, tāpēc Lielbritānijas valdība pat radījusi vientulības ministriju, kuras uzdevums ir izstrādāt stratēģijas cīņai ar šo stāvokli.

Izdevumā "The Conversation" rakstīts, ka stratēģiju vidū ir paņēmieni, kā iedrošināt cilvēkus vairāk iesaistīties viņu ģimenes vai komūnas aktivitātēs.

Savukārt ASV valdība izstrādā krietni radikālākus, bet vienkāršākus šīs problēmas risinājumus – tabletes.

Darba pamatā ir jānoskaidro vientulības negatīvā ietekme uz cilvēka smadzenēm un citām organisma sistēmām un vai medikamenti spēj šos efektus mazināt. Pētnieki gan uzskata, ka tas nevarētu atrisināt problēmas sakni, tomēr mazinātu negatīvos efektus, kamēr pētnieki meklētu ilgtermiņa risinājumu katram indivīdam.

Vientulība tiek pielīdzināta tādiem medicīniskiem stāvokļiem kā depresija un melanholija, tāpēc pret to varētu izmantot līdzīgus medikamentus kā pret zināmajām kaitēm. Problēma ir tā, ka šī analoģija ir visai ierobežota, turklāt vientulība bieži vien ir pavisam normāla cilvēka dzīves pieredzes sastāvdaļa.

Nemiers, trauksme un depresija ir garīgās veselības traucējumi, ko var izraisīt dažādi emocionāli un psiholoģiski apstākļi. Savukārt vientulību izraisa sociālās problēmas, kas saistītas ar cilvēka mijiedarbību (tās trūkumu) ar citiem cilvēkiem.

Trauksmei un depresijai ir arī skaidri klīniskie simptomi, pēc kuriem šīs kaites var diagnosticēt. Tomēr klīniski identificēt vientulību indivīdā nav iespējams. Ir ļoti grūti pat definēt, kas īsti ir vientulība un kad tā kļūst par medicīnisku problēmu. Vai to iedalīt pēc ilguma, biežuma un spēka? Grūti pateikt.

Pastāv vesela virkne efektīvu līdzekļu depresijas ārstēšanai, - sākot ar medikamentiem un beidzot ar sarunu terapiju un fiziskām aktivitātēm. Tomēr vientulību zinātnieki tikai tagad ir sākuši nopietni pētīt, tāpēc ir tikai daži veidi, kā ar to tikt galā.

Zinātniekiem būtu arī jāsniedz nopietni pierādījumi, ka vientulība ir strauji augoša problēma, kas patiešām bojā cilvēka veselību. Pastāv pierādījumi, ka pēdējo piecdesmit gadu laikā cilvēku daudzums Lielbritānijā, kas sūdzējušies par vientulību, nav īpaši mainījies.

Vientulība varētu būt saistīta ar vārgu fizisko un garīgo veselību, tomēr saikne starp tām nav cēloniska. Cilvēki varētu būt vientuļi, jo viņiem ir garīga rakstura problēmas, kad viņi jūtas izslēgti no ģimenes un draugu loka. Tomēr tas obligāti nenozīmē, ka cietīs cilvēka fiziskā veselība.

Otra lieta, kas būtu jāņem, ir tāda, ka vientulība ne vienmēr ir tikai negatīva pieredze. Pierādījumi, kas tika atklāti “BBC vientulības eksperimentā”, kura laikā tika aptaujāti 55 tūkstoši cilvēku, liecina, ka vientulība var pamudināt cilvēku, uzlabot savas attiecības vai meklēt jaunas.

Vientulības problēmas risinājums neslēpjas tabletē, kas aizslaucīs visu vientulības pieredzi, bet gan komūnu veidošanā un iespēju radīšanā, kas ļaus cilvēkiem būvēt pozitīvas sociālās attiecības.

Diemžēl pagaidām eksperti vēl nav nonākuši pie vientulības problēmas risinājuma, neskatoties uz mēģinājumiem vientulību kliedēt ar robotiem, dzīvniekiem vai fiziskām aktivitātēm.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu