El Čapo varētu nonākt "visu cietumu cietumā" (5)

Foto: AP/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules cietumu kontekstā ir bijuši neskaitāmi ieslodzītie, kas radījuši īpašus drošības riskus, bet ir arī cilvēks vārdā Hoakins Gusmans, kurš pazīstams arī kā El Čapo. Meksikas narkobarons El Čapo savā dzimtenē divas reizes izbēdzis no stingra režīma cietumiem. Šonedēļ Gusmans ASV tika atzīts par vainīgu virknē noziegumu, par kuriem viņam draud mūža ieslodzījums, tāpēc loģiski rodas jautājums, kurā cietumā El Čapo izcietīs viņam piespriesto sodu. Pagaidām tas vēl oficiāli nav zināms, bet visticamāk, ka tas būs īpaši stingra režīma cietums Kolorādo štata Florencē, kas tiek dēvēts par “visu cietumu cietumu”, vēsta aģentūra AP.

Gusmanu zvērināto tiesa Ņujorkā šonedēļ atzina par vainīgu dažādos noziegumos, tostarp narkotiku kontrabandā, naudas atmazgāšanā un ieroču glabāšanā.

Sagaidāms, ka El Čapo piespriestais sods tiks paziņots 25.jūnijā. Tad arī varētu oficiāli kļūt zināma soda izciešanas vieta.

Eksperti norāda, ka El Čapo ir ideāls “kandidāts” uz nokļūšanu īpaši stingra režīma federālajā cietumā Kolorādo štata Florencē.

Foto: AP/Scanpix

Šis cietums ir tik drošs, nomaļš un skarbs, ka tiek dēvēts arī par “Klinšu kalnu Alkatrasu”, par godu federālajam cietumam, kas līdz pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem pastāvēja uz Alkatrasas salas Sanfrancisko līcī.

“El Čapo tam [cietumam] atbilst ideāli. Es būšu ļoti pārsteigts, ja viņš netiks nosūtīts uz turieni,” stāsta Kamerons Lindsijs – pensionējies cietuma uzraugs, kurš savas karjeras laikā vadījis trīs cietumus.

Florences īpaši stingrā režīma cietums ir cietums ar visaugstāko drošības līmeni ASV.

Tas atrodas blakus vecai ogļraču pilsētiņai – Florence ir aptuveni divu stundu brauciena attālumā no Kolorādo štata galvaspilsētas Denveras.

Šajā ieslodzījuma vietā tiek turēti aptuveni 400 ASV bīstamākie noziedznieki. Lielākā daļa no viņiem 23 stundas diennaktī pavada ieslēgti savās kamerās, kas ir vien 2,1 reiz 3,7 metrus lielas.

Foto: AP/Scanpix

Par savām “mājām” šo cietumu sauc tādi noziedznieki kā amerikāņu anarhists, par “Unabomberu” dēvētais Teodors Kačinskis, Bostonas maratona spridzinātājs Džohars Carnajevs, Oklahomas teroraktu līdzdalībnieks Terijs Nikolss un 11.septembra teroraktu sarīkošanā iesaistītais Zakariass Musaui.

Tomēr El Čapo izceļas pat šādu vīru kompānijā, galvenokārt pateicoties savai gandrīz vai mītiskajai reputācijai – spēt izbēgt no stingra režīma cietumiem.

Gusmans no stingra režīma cietumiem izbēga divreiz – 2001. gadā un 2015. gadā, tomēr abas šīs bēgšanas viņš īstenoja Meksikā, lielā mērā pateicoties cietuma uzraugu uzpirkšanai.

“Viņam palīdzēja no iekšpuses. Nav šaubu, ka abās šajās iespaidīgajās bēgšanās nozīmīgu lomu spēlēja korupcija,” uzskata bijušais ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) aģents Miks Vidžils, kurš savas karjeras laikā strādājis arī Meksikā.

El Čapo
El Čapo Foto: Reuters/AP/AFP/SIPA/Scanpix

Vai šāda situācija varētu tikt piedzīvota arī “visu cietumu cietumā” ASV? Tas ir gandrīz vai neiespējami.

Ieslodzītie augstākā drošības režīma cietumā lielāko daļu sava laika pavada vieninieku kamerās, un mēdz paiet pat vairākas dienas, pirms ieslodzītajam rodas iespēja pārmīt kaut dažus vārdus ar kādu citu cilvēku, secināts cilvēktiesību aizsardzības organizācijas “Amnesty International” ziņojumā par stingra režīma cietumiem.

Kāds bijušais Florences cietumā ieslodzītais intervijā laikrakstam “The Boston Globe” šo cietumu raksturojis kā tehnoloģiski attīstītu elli, kas izveidota ar mērķi maksimāli izskaust iespēju izmantot maņu uztveri.

Lielākā daļa ieslodzīto kamerās var skatīties televīziju, tomēr viņu iespēja paraudzīties ārpasaulē ir vien desmit reiz desmit centimetrus plats logs kameras sienā. Šis logs ir izvietots tā, lai, pa to skatoties, ieslodzītajiem nebūtu nekādu izredžu uzminēt, tieši kādā ēkas vai cietuma kompleksa daļā viņi atrodas.

Komunikācija ar citiem cilvēkiem – gan ieslodzītajiem, gan cietuma personālu - ir minimāla.

Pat maltītes ieslodzītie ietur vienatnē savās kamerās.

Foto: AFP/SCANPIX

Savukārt paša cietuma kompleksa teritoriju apjož augsti žogi ar dzeloņstieplēm, torņi ar bruņotiem sargiem,  un perimetru apsargā bruņotas patruļas, kā arī īpaši dresēti sargsuņi.

“Ja kāds cietums jebkad ir bijis uzskatāms par tādu, no kura nav iespējams izbēgt, tad Florences cietums noteikti tāds ir. Tas ir visu cietumu cietums,” uzskata bijušais cietumsargs Berls Keins, kurš ilgi strādājis par cietumsargu īpaši stingra režīma cietumā Luiziānas štatā.

Lai arī ASV amatpersonas nav publiski runājušas par cietumu, kurā El Čapo varētu tikt nogādāts pēc sprieduma pasludināšanas, ir skaidrs, ka viņam piespriestais sods būs tāds, no kura nevarēs aizbēgt vai atgriezties.

Gusmana tiesa Ņujorkā noritēja īpaši stingras drošības apstākļos.

Tiesas laikā viņš tika turēts vieninieka kamerā Manhetenā esošās ieslodzījuma vietas stingrākās drošības spārnā. Šajā ieslodzījuma vietā iepriekš uzturējušies arī vairāki bēdīgi slaveni teroristi un gangsteri.

Gusmana vešana uz tiesas sēdēm arī norisinājās stingras drošības apstākļos – uz ielām reizēm pat tika ierobežota satiksme, savukārt transporta kolonnā bija gan īpašo uzdevumu policijas vienība, gan neatliekamās palīdzības brigāde, bet kolonnas pārvietošanās tika rūpīgi uzraudzīta no helikopteriem.

Atbildīgās amatpersonas bija tik ļoti piesardzīgas drošības jautājumā, ka Gusmanam tika  pat aizliegts tiesas laikā apskaut savu sievu.

Šādas raizes Florences cietumā vairs nebūs nekāda problēma, jo šajā cietumā pilnīgi visas apmeklētāju vizītes notiek bez jebkāda fiziska kontakta – ieslodzīto un viņa apmeklētājus atdala bieza organiskā stikla siena.

Ja neskaita brīžus, kad ieslodzītajiem tiek uzliktas važas un viņi kaut kur dodas apsardzes pavadībā, īpaši stingrā režīma cietuma iemītnieki var nodzīvot gadiem ilgi, nesajūtot cita cilvēka pieskārienu, teikts “Amnesty International” ziņojumā.

Foto: AFP/SCANPIX
Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu