Levits: iedzīvotājiem jāizprot ES darbība, lai spētu pareizi izvēlēties nākamā EP deputātus (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai varētu pareizi izvelēties nākamos Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, iedzīvotājiem ir jāzina, ar ko nodarbojas Eiropas Savienība (ES), pasākumā "100 dienas līdz Eiropas vēlēšanām Latvijā" uzsvēra ES tiesas tiesnesis Egils Levits.

Levits skaidroja, ka cilvēkiem ir aptuvenas zināšanas, ko dara pašvaldības un Saeima, bet pārāk maz ir informācijas par to, ko dara ES, kas ir būtiski, lai varētu pareizi izvelēties nākamos EP kandidātus. Viņš EP deputātes Ivetas Grigules-Pēterses teikto, ka EP ir bezjēdzīga pļāpātuve, minēja kā piemēru tam, kā EP deputāta vietu iespējams it kā aizpildīt, bet reizē "atstāt tukšu".

"Latvija nevar atļauties vēlēt tukšas vietas, tās ir jāaizpilda ar tādiem cilvēkiem, kuriem ir ietekme. Šī deputātes ievēlēšana bija vēlētāju problēma. Viņa neorientējās, kur ir nonākusi. Nav svarīgi, no kuras valsts deputāts nāk, bet ir būtiski, kādus risinājumus viņš piedāvā un kādas ir viņa kompromisa spējas," teica Levits, piebilstot, ka vēlēšanās ir jāpiedalās, lai nākamajā EP būtu cilvēki, kuri atbilst Latvijas vērtību preferencēm.

EP Komunikācijas ģenerāldirektors un EP runasvīrs Žaumi Duks Gijots piebilda, ka visas ES valstis ietekmē lietas Eiropā un arī visiem deputātiem, tajā skaitā Latvijas, ir iespējas ietekmēt procesus. Jautājums par iespējām ietekmēt procesus nav saistīts ar deputātu skaitu un valsts lielumu, bet gan kvalitāti, uzskata EP runasvīrs.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP) minēja, ka iestāšanās ES bija lēciens nezināmajā, taču 15 gadu laikā Latvija un deputāti ir iemācījušies, kā pareizi darboties, lai Latvija būtu praktiska līdztiesīga lēmēja, kas ar savam zināšanām un pieredzi var ietekmēt Eiropas nākotni. "Nākamajiem EP deputātiem ir laiks pierādīt, cik labi esam to iemācījušies," piebilda Tērauda.

Pasākuma diskusijā ar personīgiem stāstiem par Latvijas ambīcijām Eiropā dalījās arī Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesore Ingūna Elere, bijušais Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs un kustības "Ar pasaules pieredzi Latvijā" valdes loceklis un platformas "Your Move" dibinātājs Jānis Kreilis.

Šogad noslēgsies šī EP sasaukuma piecu gadu pilnvaru termiņš. Pašlaik EP strādā astoņi deputāti no Latvijas. Lai arī pēc "Brexit" EP pašreizējo 751 vietā strādās 705 deputātu, no Latvijas arī turpmāk EP strādās astoņi deputāti, kuri parasti pievienojas Eiropas līmeņa politiskajām grupām.

EP vēlēšanas notiks šī gada maijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu