Vējonis: Eiropai jāuzņemas lielāka atbildība par savu drošību (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raimonds Vējonis
Raimonds Vējonis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Eiropai ir jāuzņemas lielāka atbildība par savu drošību, uzsver Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis piektdien darba vizītes laikā Vācijā piedalījās ikgadējā starptautiskajā Minhenes drošības konferencē.

Prezidents uzsver, ka šodien arvien vairāk tiek apšaubītas rietumu demokrātijas vērtības un tas tiek darīts gan no ārpuses, gan iekšpuses. "Pēc Otrā pasaules kara iedibinātā kārtība brūk un mums ir jābūt gataviem reaģēt uz to. Tāpēc būtiski ir stiprināt Eiropas Savienības vienotību un pašiem aktīvi rīkoties, lai uzņemtos atbildību par savu drošību, kā arī stiprinātu Eiropas Savienības lomu drošības jomā pasaulē," norāda prezidents.

Vējonis arī uzsver, ka NATO ir mūsu un Eiropas drošības pamats. "Ja mēs, eiropieši, nedarīsim vairāk, šis pamats var izjukt," viņš brīdina.

Pasaule arvien vairāk saskaras ar jauniem izaicinājumiem un apdraudējumiem, zūd savstarpēja uzticēšanās un tas neveicina drošības situāciju pasaulē, piebilst prezidents. "Šos apdraudējumus varēsim pārvarēt, tikai esot vienoti un strādājot kopā Eiropas Savienībā un NATO," pārliecināts Vējonis.

Viņš arī akcentē, ka Latvija apzinās mūsdienu apdraudējumus un aktīvi rīkojas, lai tos ierobežotu. Pēc viņa teiktā, būtisks solis bija lēmums novirzīt 2% no iekšzemes kopprodukta aizsardzības jomai. "Tomēr mēs nedrīkstam apstāties, mums arvien jāturpina strādāt, lai ne tikai stiprinātu militāro drošību, bet arī stiprinātu mūsu noturību pret jauniem apdraudējumiem, piemēram, hibrīddrošības jomā," norāda Vējonis.

Kā vēstīts, ikgadējā drošības konference Minhenē ir viens no prominentākajiem šāda veida pasākumiem Eiropā, kas pulcē pasaules valstu līderus, ietekmīgus politiķus un starptautiskās politikas ekspertus. Šogad Latviju tajā pārstāv Vējonis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Minhenes drošības politikas konference pirmo reizi notika 1963.gadā pēc vācu izdevēja Ēvalda fon Kleista iniciatīvas. Konferencē piedalījās ministri, parlamenta deputāti, augsta līmeņa bruņoto spēku pārstāvji, zinātnieki un mediju pārstāvji, lai apmainītos viedokļiem par ārpolitikas un drošības politikas izaicinājumiem Eiropas un ASV attiecībās.

Konference norisināsies no šodienas līdz 17.februārim. Dalībnieki tajā spriedīs par transatlantisko sadarbību, ES izaicinājumiem, bruņojuma kontroles nākotni un citiem aktuāliem drošības un aizsardzības politikas jautājumiem.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu