Par ko vienojās EP deputāti? 8 svarīgākie lēmumi šonedēļ

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eiropas Parlamenta plenārsēde Strasbūrā.
Eiropas Parlamenta plenārsēde Strasbūrā. Foto: EPA/Scanpix

No 11. līdz 14. februārim Francijas pilsētā Strasbūrā norisinājās kārtējā Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesija. Tika izskatīti apmēram 100 darba kārtības punkti un pieņemti vairāki lēmumi. Portāls TVNET piedāvā svarīgāko EP lēmumu izlasi.

Deputāti vienojas nesamazināt Eiropas finansējumu reģioniem

EP trešdien apstiprināja ES finansējuma noteikumus reģioniem no 2021. līdz 2027. gadam. Tāpat parlamentārieši noraidīja iespēju ES fondu piešķiršanu saistīt ar ekonomisku mērķu sasniegšanu, portāls TVNET noskaidroja EP. 

Par noteikumiem nobalsoja 460 deputāti, pret iestājās 170, savukārt 47 atturējās. Minētie noteikumi regulēs ES reģionālo, kohēzijas un sociālo līdzekļu piešķiršanu.

“Parlaments pilnībā atbalsta noteikumu vienkāršošanu, kā arī visu pušu iesaisti ar partnerības nolīgumiem. Taču Komisijas priekšlikums ES finansējuma piešķiršanu padarīt atkarīgu no noteiktu makroekonomisku mērķu sasniegšanas nozīmētu sodīt reģionālās varas iestādes par valdību pieņemtajiem lēmumiem. Parlaments šos priekšlikumus noraidīja,” teica attiecīgā ziņojuma līdzziņotāja EP deputāte no Vācijas Konstance Krēla.

Tāpat Krēla atzīmēja, ka kopējais piedāvātais finansējums, kas, saskaņā ar šo priekšlikumu, var  būt pieejams visiem reģioniem nākamajā plānošanas periodā, paliek iepriekšējā līmenī, proti, 378 miljardi eiro.

Nākamis solis, lai noteikumi varētu stāties spēkā, ir sarunu procedūra ar ES dalībvalstu minsitriem. 

Kopīgie noteikumi attieksies uz Reģionālās attīstības fondu, Sociālo fondu (ESF+), Kohēzijas fondu, Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fondu. Noteikumiem pakļauto fondu finansējums veido apmēram trešdaļu ES budžeta, teikts EP paziņojumā.

Atbalsta brīvās tirdzniecības līgumu starp ES un Singapūru

Lemj par civilās aizsardzības modernizāciju

Samazina izmaksas pārrobežu maksājumiem ārpus eirozonas

Veidos jaunu mehānismu trešo valstu ieguldījumu analīzei

Panāk vienošanos par autortiesību modernizēšanu

Sper tālākus soļus autobusu tirgus atvēršanai ES dalībvalstīs

Aicina izvērtēt medicīniskās marihuānas lietošanu 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu