Atbalsta brīvās tirdzniecības līgumu starp ES un Singapūru

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

EP deputāti trešdien atbalstīja brīvās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības nolīgumus starp Eiropas Savienību un Singapūru. Tādējādi nākamo piecu gadu laikā tiks atcelti gandrīz visi muitas tarifi starp ES dalībvalstīm un Singapūru, TVNET uzzināja EP.

Tāpat jaunie noteikumi nodrošinās brīvu pakalpojumu - arī privāto klientu banku pakalpojumu - tirdzniecību, aizsargās unikālus Eiropas produktus, kā arī ļaus Eiropas uzņēmumiem piedalīties Singapūras publiskajos iepirkumos. Vienošanās paredz stiprināt arī darba tiesības un vides aizsardzību, teikts EP paziņojumā.

Tāpat tiek uzsvērts, ka šis nolīgums kļūs par paraugu nākamajiem nākotnes līgumiem starp ES un citām Diendvidaustrumāzijas valstīm.

Lai gan Latvijas un Singapūras preču apgrozījums ir neliels (saskaņā ar Ārlietu Ministrijas datiem, 2017.gada 1 pusgadā tas bija 22,82 milj. EUR), tomēr Singapūra ir lielākais ES tirdzniecības partneris Dienvidaustrumāzijā. Par to liecina tas, ka vairāk nekā 10 000 ES uzņēmumu reģionālās pārstāvniecības atrodas šajā valstī.

Par jauno nolīgumu nobalsoja 425 deputāti, 186 balsoja “pret”, savukārt vēl 41 EP deputāts atturējās. 

“Parlaments parādīja, ka tas pieturas pie tādas tirdzniecības sistēmas, kas ir balstīta uz noteikumiem: ES uztur pie dzīvības taisnīgu un brīvu tirdzniecību. Tirdzniecības nolīgums ne tikai uzlabos ES pieeju Singapūras tirgum, bet arī nodrošinās pieeju pie arvien pieagošā ASEAN valstu reģiona, vienlaikus nodrošinot drošību darbiniekiem darba vidē. Ieguldījumu aizsardzības nolīgums aizstās līdzšinējo Singapūras-ES dalībvalstu līgumus, kas ietver strīdu risināšanu starp investoriem un valstīm,” pateica EP deputāts no Lielbritānijas Dēvids Martins, ziņojuma autors par brīvās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības nolīgumu.

Pēc tam, kad ES Padome būs apstiprinājusi tirdzniecības nolīgumu, tas stāsies spēkā aiznākamā mēneša pirmajā dienā. Ieguldījumu aizsardzības, kā arī partnerības un sadarbības nolīgumi vēl jāratificē ES dalībvalstīm. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu