EP deputāti atbalsta civilās aizsardzības modernizāciju

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien Eiropas Parlamenta (EP) deputāti 1. lasījumā pieņēma lēmumu par civilās aizsardzības mehānisma modernizāciju, lai varētu labāk reaģēt uz dabas katastrofām. Pašreizējās sistēmas trūkumus uzskatāmi apliecināja 2017. un 2018. gada mežu ugunsgrēki, vētras un plūdi, portālam TVNET norādīja EP.

Jaunie noteikumi, par kuriem jau decembrī deputāti panāca vienošanos ar ES Padomi, ļaus valstīm ātrāk reaģēt uz dabas vai cilvēku izraisītām katastrofām. Tie nodrošinās iespēju vienkāršāk dalīties ar civilās aizsardzības aprīkojumu, - teikts EP paziņojumā.

Tāpat tiks izveidota atsevišķa ES resursu rezerve ar nosaukumu “RescEU”. Tajā tiks iekļautas mežu ugunsgrēku dzēšanai aprīkotas lidmašīnas, lieljaudas sūknēšanas iekārtas, lauka hospitāļi un neatliekamās medicīniskās palīdzības vienības. “RescEU” resursus izmantos tajos gadījumos, kad valstu rīcībā nebūs pietiekamu resursu, lai reaģētu uz katastrofām. Lēmumu par “RescEU” resursu izmantošanu pieņems Eiropas Komisija, uzsvērts EP paziņojumā.

“Mums izdevās darbu pabeigt laikus, lai jaunās iespējas varētu izmantot jau vasarā, tā izvairoties no Grieķijas pieredzes 2018. gadā vai Portugāles piedzīvotā 2017. gadā. Lai glābtu dzīvības, nepieciešami efektīvi līdzekļi un aprīkojums”, parlamenta debatēs pateica attiecīgā likumprojekta referente, EP deputāte no Itālijas Elizabeta Gardīni. 

Jāpiebilst, ka deputāti sarunās ar dalībvalstu pārstāvjiem arī panākuši Eiropas Savienības Civilās aizsardzības zināšanu tīkla stiprināšanu, lai tā veicinātu pieredzes apmaiņu starp civilajā aizsardzībā iesaistītajiem profesionāļiem un brīvprātīgajiem.

Par noteikumiem nobalsoja 620 deputāti, pret balsoja 22, un vēl 35 atturējās. Lai jaunie noteikumi stātos spēkā, tie ir jāapstirpina arī ES dalībvalstu ministriem. Paredzams, ka jaunais civilās aizsardzības mehānisms tiks iedarbināts jau šā gada vasarā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu